Marocký jehněčí tažín s bramborami
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Marocký jehněčí tažín s bramborami

Provoňte si zimní večer Marokem.

Suroviny

(2 Porce)

200gr jehněcí plecko vcelku připadně rozkrojené na 2 kusy

1 červená cibule nakrájená na hrubo

2 stroužky česneku nasekané na hrubo

1 střední brambora omytá se slupkou nakrájená na větší kousky

1 pol. lž papriky

1 čaj. lž chilli – pouze pokud máte rádi pikantnější jídla

špetka šafránu

1/2 čaj. lž. oregana

1/2 naloženého citrónu nakrájeného na jemno

3-4 rajčata nakrájená na malé kousky

mořská sůl, pepř

1/2 pol. lž. olivového oleje na pečení

1 červená paprika

čerstvý koriandr

Postup

Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Do tažínu (marocká hliněná nádoba s pokličkou) vložíte nejdříve červenou cibuli a polijete ji olivovým olejem. Na cibuli položíte jehněčí maso, na jehněčí zhruba rovnoměrně nasypete nakrájené brambory. Brambory zhruba rovnoměrně posypete paprikou, šafránem, oregánem, česnekem, špetkou soli a pepřem. A ti odvážní v tomto bodě přidávají také chilli. Nakonec přidáte naložené nakrájené citróny a rajčata. Přiklopíte pokličkou, vložíte do trouby a pečete  1,5 hod. V tažínu se vytvoří ideální prostředí, které vše krásně propeče a provoní. Jehněčí s bramborem rozdělíte na talíře, ozdobíte čerstvou paprikou a koriandrem (nám došel koriandr a tak jsme použily pažitku) a servírujete. Typ: pokud nemáte tažín, můžete použít např. skleněnou zapékací misku.