Králík s kapustou a červenou cibulí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Králík s kapustou a červenou cibulí

Domácí králík, kvalitně živený, je jedna z nejzdravějších forem masa, je celkem dietní, hodí se i pro maličké děti a snadno se připravuje. Brambory vařené ve slupce mají nižší glykemický index než ty oloupané, červená cibule obsahuje zdravý kvercetin a alicin a růžičková kapusta je plná vitamínu K, vlákniny a ne vždy chutných, přesto velice zdravých sirných sloučenin.

 

Suroviny:

(pro 2 osoby)

Přední nohy a kus žeber domácího králíka

1 červená cibule

3 stroužky česneku

2 bobkové listy

5 kuliček černého pepře

3 kuličky jalovce

3 kuličky nového koření

1 PL misa

2 PL olivového oleje

špetka soli

větvička oregána

hrstka růžičkové kapusty

6 menších brambor

jam z červené cibule 

 

Příprava:

Smíchejte miso, olivový olej a špetku soli a vzniklou směsí potřete maso.

Cibuli a česnek nakrájejte na kolečka, smíchejte s kořením a nasypejte do pekáče.

Na cibuli dejte maso a ještě ho trochu přikryjte cibulí a česnekem.

Podlijte vodou, zakryjte alobalem a pečte asi 75 min na 180 °C. Poté sundejte alobal a pečte asi ještě půl hodiny. Během posledních 30 minut dávejte pozor, aby se vám nevypekla šťáva.

 

Brambory vařte ve slupce, dokud jimi neprojede nůž, cca 20 minut. Pak oloupejte.

Růžičkovou kapustu připravte na páře, zachová si tak nejvíc živin a navíc takto připravená nejlépe snižuje cholesterol.

Jam z červené cibule připravte podle našeho receptu.

 

Podušenou kapustu smíchejte s trochou šťávy z králíka a ozdobte jamem.