Jitrocelový sirup je přírodní prostředek proti kašli a nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, rozpouští a uvolňuje hleny, usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se 1 lžíce 3x denně (ne před spaním).
Suroviny:
Listy jitrocele kopinatého
Cukr, třtinový cukr nebo med
1 vyvařená šroubovací zavařovačka
(množství surovin závisí na velikosti zavařovačky)
Příprava:
Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.
Do sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele.
Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.
Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).
Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.
Skladujeme v lednici. Z litrové sklenice dostanete cca 400 ml sirupu.
Tip:
V případě rychlého zásahu proti kašli sirup vyrobíme také tak, že jitrocel povaříme, přecedíme a osladíme. Je to rychlejší metoda, ovšem Herbář doporučuje raději praktikovat tu delší metodu.
Alternativně lze použít i již hotové směsi na kašel, například v kombinaci jitrocele, divizny, bezu a lípy.