Jáhly patří mezi zásadité bezlepkové potraviny. Konzumace jahel chrání srdce a cévy, koriguje hladinu cholesterolu, pomáhá přecházet vzniku diabetu a astmatu, podporuje trávení a podle některých studií pomáhá předcházet vzniku rakoviny prsu. To je jistě dostatek důvodů, proč si dopřát právě jahelnou kaši. Navíc je bez cukru a jakýchkoli dochucovadel a hodí se i pro malé děti.
Suroviny:
(na 2 porce)
100 g jahel
600 ml tekutiny (rostlinné či ořechové mléko, voda, případně bio kravské mléko – záleží na vašich preferencích)
2 jablka
1 malá celá skořice
2 cm vanilkového lusku
Příprava:
(ideální je připravit den předem a pak ráno, kdy je zpravidla méně času, jen ohřát)
Jáhly propláchneme horkou vodou a s vybraným druhem mléka, skořicí a vanilkou dáme do kastrolu. Na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Pak přidáme oloupaná, nakrájená jablka bez jádřince a vaříme ještě asi dalších 10 minut – dokud jablka nezměknou. Jáhly s mlékem je třeba často promíchávat. Pokud se nevstřebá všechna tekutina, stačí zaklopit hrnec, vsákne se i bez vaření. Skořicovou tyčinku i vanilkový lusk vyndejte. Z lusku vymačkejte semínka a vmíchejte je zpět do kaše.
Vařit můžete tak dlouho, dokud nedosáhnete konzistence, kterou chcete, jáhly můžete buď úplně rozvařit, nebo jim ponechat trochu strukturu.
Tip:
Tenhle recept je velmi variabilní a dá se ledasčím dochutit. Sezónním ovocem, sušeným ovocem, ořechy, ořechovým máslem. Pro vyšší příjem zdravých tuků můžete přidat lžičku ghí…