Domácí sushi je k letnímu obědu nejlepší
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Domácí sushi je k letnímu obědu nejlepší

Řasy, ze kterých se dělá sushi obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, díky čemuž jsou prospěšné pro náš organismus. Například tím, že působí protizánětlivě, jsou dobrými antioxidanty a podporují imunitu.  Ale pozor, ať se jimi nepředávkujete.   Sushi jako takové si můžete namíchat podle vlastní chuti, fantatie nebo zkrátka podle toho, co máte právě doma.  

Suroviny, které by vám neměly chybět:

rýže na sushi (1 dcl rýže stačí zhruba na 2 – 4 porce, podle hladu)

rýžový ocet řasa na sushi

zelenina/ryba/tofu (my jsme použily avokádo, okurku, mrkev, tofu, pažitku, kaviár)

zázvor

bio sojová omáčka

wasabi

Příprava:

Jelikož se každá rýže trochu liší, odporučujeme postupovat podle návodu. Zpravidla tak, že rýži důkladně propláchnete, uvaříte ji na mírném plameni ve 1,5x množství vody a pod pokličkou necháte ještě dojít. Rýžový ocet (1 lžíci)  smícháte s lžičkou cukru a půl lžičkou soli a vmícháte do rýže, kterou necháte vychladnout. Řasu dáme lesklou stranou dospod (nebo podle návodu), pokryjeme ji tenkou vrstvou rýže a naskládáme na tenké plátky pokrájenou zeleninu (rybu/tofu). Poté pomocí speciální rohožky zarolujeme a nakrájíme na kolečka. Podáváme s wasabi a sojovou omáčkou, zázvor se doporučuje jíst vždy zvlášť.