Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kvalita potravin
Autor příspěvku: host

Kvalita potravin

Nedávno nás z redakce serveru Penize.cz požádali o odpověď na otázku, „Kdo je hlavním viníkem toho, že se v českých obchodech prodává stále velké množství nekvalitních potravin“. Naše vyjádření, včetně názoru dalších odborníků si můžete přečíst zde.

 

Myslíme si, že téma si zaslouží obsáhlejší pojednání než vymezených 1500 znaků a tak čtěte dál. Nechceme pátrat po tom, proč jsou v našich obchodech „nekvalitní“ potraviny, ale spíš se zamyslet, co pro nás kvalitní potraviny znamenají. Kvalita nemusí být jen o jakosti. Je všeobecně známé, že potraviny, které jsou prošlé, stejně tak nevhodně uchované nejsou vhodné ke spotřebě. Stejně tak čerstvé ovoce a zelenina – když je trochu nahnilé, nestačí vadnou část odkrojit a zbytek bez obav využít – ať je vám to líto nebo ne. Potravina je napadená celá, a proto není vhodná ke konzumaci.

 

Dalším aspektem kvality je složení. Věříme, že v jednoduchosti je krása a tak doporučujeme vybírat především nezpracované, nebo minimálně zpracované potraviny. Vyhnete se tak nejistotě, která zkratka, cizí slovo, nebo Éčko je ještě vhodné nebo už není. Nehledě na to, že spousta přísad, které se používají ke „zlepšování“ potravin není dostatečně prozkoumaná a tak se až postupem času může ukázat, že na první pohled zcela neškodná přísada má zásadní dopady na naše zdraví (příkladem budiž některá umělá sladidla).

 

Podle našeho názoru nejde jen o jakost či složení, což by měla být hlediska, která jsou ošetřena legislativou. Naproti tomu nutriční vyváženost potravin je v konečném důsledku pro nás mnohem důležitější a právě zde panuje snad největší množství mýtů, která ovlivňují naše nákupní rozhodnutí. Například nízkotučné potraviny – jsou opravdu tak zdravé? Věděli jste, že když z potraviny odstraníte tuk, změníte výrazně jeho chuť? A že výrobci, aby vykompenzovali nedostatek tuku, často přidávají do potravin cukr? My doporučujeme, pokud nemáte nějaké vážné zdravotní omezení, potraviny nenízkotučné, samozřejmě v malém množství.

 

Nápoje bez cukru – tedy umělá sladidla. Ano, nebudou se po nich kazit zuby, ani po nich nepřiberete, ale jste si jisti, že umělá sladidla neovlivní naše neurologické funkce a nebo zda nakonec nepřibereme ještě víc, díky tomu, že budeme konzumovat mnohem větší množství tzv. light potravin?

 

Kuřecí prsa – jsou tou nejlepší alternativou pokud chcete správně a zdravě jíst? Mají málo tuku a jsou doporučovaná ve většině diet. Víte, že průmyslově chovaná kuřata dosahují jateční hmotnosti zhruba za tři týdny, zatímco „po staru“ chované kuře roste alespoň 4 měsíce. Možná už vám v hlavě vyskakují pojmy jako růstový hormon a antibiotika. Pokud jde o nás, když kuře, tak alespoň farmářské a když není k dispozici, zvolte krůtu. Podobných mýtů můžeme najít opravdu hodně a krok za krokem bychom se jim mohly věnovat a rozebírat je. A my také budeme. Pokud jde o kvalitu a nutriční vyváženost, doporučujeme řídit se již zmíněným pravidlem jednoduchosti a zaměřit se na potraviny v jejich co nejpřirozenější podobě.