Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jarní bylinky II – sedmikráska a kopřiva
Autor příspěvku: Dagmar Škodová

Jarní bylinky II – sedmikráska a kopřiva

V dalším díle našeho povídání o jarních bylinkách se dozvíte o dvou hvězdách, jedné krásné, druhé pichlavé. Obě jsou snadno dostupné a účinky mají téměř zázračné.

 

Sedmikráska obecná – bellis perennis

Sběr: květ nejlépe na jaře

Použití: používá se na kašel, astma, onemocnění horních cest dýchacích, bolest v krku, zánět močových cest. Lze ji použít v kuchyni a do jarních salátů.

Upozornění: lepší používat do směsi, samostatně je její působení velmi slabé.

 

Sedmikrásky v oleji

Tento recept patří do kategorie předkrmů s italským nádechem. Můžete ho použít jako navoněný olej na těstoviny či rýži, ale hodí se i k chlebu a vínu.

Suroviny:

  • 10 g květů sedmikrásky
  • 5 stroužků česneku
  • 3 sušená rajčata
  • 1 kousek chilli papričky
  • 20 g semenných lusků ředkvičky
  • sůl a olivový olej

Všechny ingredience (kromě olivového oleje) dáme do hrnce a 5 minut povaříme ve slané vodě. Stáhneme z ohně a necháme louhovat 5 minut, poté vodu slijeme a necháme zchladnout. Směsí naplníme uzavíratelnou sklenici a zalijeme olivovým olejem.

 

Kopřiva dvoudomá – Urtica dioica

Sběr: duben – červen ( celá rostlina)

Použití: očistná kůra, anémie, artritida, revmatismus, kožní onemocnění, povzbuzení vitality, cukrovka, aktivace metabolismu. Kopřivová polévka je dobrá proti chřipce. Šťáva působí proti stresu. Léčí hemeroidy, spáleniny a rány po bodnutí hmyzu. Kopřivové tonikum se užívá zevně jako prostředek proti vypadávání vlasů.

 

Tip: Vyzkoušejte naše kopřivové smoothie.