Ztracená vejce, aneb detox snídaně i pro chlapáky

Ztracená vejce, aneb detox snídaně i pro chlapáky

Pokud si někteří chlapi myslí, že detox je čiště „holčičí“ záležitost a že se z těch vloček a ořechů nenají, pak tu pro ně máme vydatnou a přesto zdravou snídani, která dodá tělu potřebnou energii, doplní nezbytné bílkoviny a pomůže očistě a harmonizaci zažívacího traktu. Navíc je tento způsob přípravy vajec výrazně zdravější než smažení, kterému byste se měli při detoxu, a ideálně nejen při něm, raději vyhnout.  

Suroviny:

2 plátky celozrnného žitného chleba 4 menší plátky vyzrálého kozího sýra 2 vejce (nejlépe domácí, bio nebo farmářská…. ale hlavně opravdu čerstvá) hrst čerstvých salátových listů (špenát, čekanka, rukola) sůl, pepř lžíce octa horká voda  

Postup:

Plátky chleba dejte z každé strany na cca 3 minuty pod gril do trouby. Do hlubšího hrnce vlijte vařící vodu a přidejte lžíci octa. Zahřejte až do bodu varu, pak stáhněte plamen na minimum. Lžící vytvořte v hrnci vír, do kterého postupně rozklepněte obě vejce. Hrnec přestaňte zahřívat a nechejte vejce cca 3-4min zatáhnout. Mezi tím si připravte na talíř salát, vyndejte opečený chléb z trouby a obložte ho plátky kozího sýra. Chleba by měl být ještě teplý, aby sýr změkl. Až budou vejce hotová, vyndejte je z vodní lázně a položte je na plátky sýru. Ostrým nožem udělejte na vejcích malý řez, posypte špetkou soli a pepře a můžete se pustit do hodování.   Tip: Správně by takzvaná ztracená vejce měla mít tuhý bílek a tekutý žloudek. Pokud ale máte radši vejce na tvrdo, pak je nechte vařit ve vodní lázni o 3-4 minuty déle.    

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest