Bezlepková bublaninová roláda
Autor příspěvku: Monika Novotná

Bezlepková bublaninová roláda

Jestli trpíte onemocněním štítné žlázy, je na místě hlídat si jídelníček. V předešlých článcích jsme Vám dali vodítko, jaké potraviny jsou vhodné nebo naopak nevhodné při různých onemocnění štítné žlázy. Dnes pro Vás máme recept, když trpíte tímto onemocněním, ale honí Vás mlsná. S tímto receptem nemusíte mít výčitky a můžete si ho plnohodnotně vychutnat. Bezlepková varianta sladkého zákusku je vhodná nejen pro ty, které trápí hyperfunkce štítné žlázy. Třešně, nebo jakékoli jiné ovoce, které právě dozrává, dodá touto dezertu antioxidační účinek. A kombinace paraořechů a dýňových semínek zaručí přísun tolik potřebných omega-3 mastných kyselin, selenu a zinku.

Suroviny:

(1 roláda)

2 lžíce namletých lněných semínek

5 lžic vody

1 lžička jedlé sody

1 lžíce jablečného octa

2 hrnky bezlepkové mouky Jizerka

1/4 hrnku kukuřičného škrobu

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

1/4 medu

10 kapek stévie

1 hrnek ovesného nápoje

1/2 hrnku slunečnicového oleje

1 hrnek vypeckovaných a rozpůlených třešní

Nápň:

1 polotučný tvaroh

1 lžička medu,

skořice

1 lžíce nasekaných paraořechů

1 lžíce nasekaných dýňových semínek

případně další třešně nebo jiné ovoce

Postup:

Lněná semínka zalijeme vodou a necháme alespoň 30 minut stát. Do mísy prosijeme mouku, škrob, kypřící prášek a vše promícháme. Připravíme si zbylé ingredience, abychom mohli postupovat rychle. Jedlá soda nemá totiž ráda delší prostoje. Ve větší míse smícháme jedlou sodu a jablečný ocet. Přidáme lněná semínka a olej a pořádně spojíme. Vmícháme ovesný nápoj, med a stévii a spojíme. Přidáme sypkou směs a vytvoříme vláčné, středně lepivé těsto. Na plech vyložený pečícím papírem vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše. Na těsto poklademe pulky třešní a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 30-40 minut, povrch by měl být krásně zlatavý. Po upečení plech vyndáme a nechame chvíli vychladnout. Nápň si připravíme z jednoho tvarohu, medu, skořice a nasekaných ořechů a semínek. Jamile je těsto vlažné, vyndáme i s mečícím papírem na pracovní desku. Na těsto rozetřeme tvarohovou nápň, můžeme poklást dalším ovocem a pomocí pečícího papíru těsto srolujeme do rolády. Tu zabalíme do nového pečícího papíru nebo pevnější potravinové fólie, dostatečně zatáhneme kraje a necháme hodinu vychladnout v lednici. Pak nakrájíme na plátky a podáváme jako dezert. TIP: Pokuď máte radši kakaovou roládu, přidejte 2 lžíce kakaa a přidejte lžíci ovesného nápoje. A pokud chcete mít dezert zcela veganský, stačí jen vynechat tvaroh a naplnit roládu pouze ovocem.