Sója jako náhražka masa

Sója jako náhražka masa

Lze sóju použít jako plnohodnotnou náhražku masa? 

 

Dlouho se tradovalo, že sója je díky svému obsahu bílkovin ideální alternativa k masu.  V poslední době se ale začínají objevovat polemiky, zda je tato plodina pro nás vůbec vhodná. Jako u každé potraviny je i k sóje potřeba přistupovat racionálně a nic nepřehánět. Zdravotní upozornění najdete na konci článku.

Bílkoviny obsažené v sóji jsou rostlinné bílkoviny, které jsou tradičně chudší na obsah aminokyselin než živočišné bílkoviny. Nicméně, spolu s quinoou, jsou sójové boby jedny z mála, které obsahují komplexní bílkovinu (tradičně se nacházející pouze u živočišných zdrojů). Komplexní bílkovina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, jenž jsou nezbytné pro náš organismus. Po zpracování sójových bobů, které je dělá stravitelnějšími a metabolicky vhodnějšími, se ukázalo, že z hlediska bílkovin jsou srovnatelné s vejci nebo mléčnými výrobky. Hlubší zkoumání odhalilo i velmi malé a specifické bílkoviny, jako defensis, glycinin, conglycinin a lunasin, které jsou důležité pro svůj příznivý vliv na naše zdraví, především z hlediska krevního tlaku, regulaci krevního cukru a imunity.

Sójové boby jsou také velmi dobrým zdrojem mědi, manganu, molybdenu, fosforu a draslíku. Dále pak obsahují riboflavin a omega-3 mastné kyseliny, ve formě alfa-linoleové kyseliny.

Nedávno realizovaná studie zkoumala, co by se stalo, kdyby Američané nahradili svůj příjem masa a mléčných výrobků sójou. Na základě výzkumu jejich stravovacích návyků a předešlých studií se ukázalo, že kdyby Američané vyřadili ze svého jídelníčku maso a mléko, podstatně by se zvýšil jejich denní příjem kyseliny listové, vitaminu K, vápníku, hořčíku a železa a také by denně přijímali o 4 gramy vlákniny více. Substituce masa sójou by zároveň snížila příjem cholesterolu a nasycených tuků. Příjem bílkovin by poklesl o 9 %, což v případě americké populace (která konzumuje bílkovin více, než je třeba) neznamená nic významného.

Jakou sóju vybírat?

Rozhodně tu, kde jsou boby ve svojí přírodní podobě, popřípadě fermentované. Vhodný je tempeh, sójové miso, nebo tofu. Ze zdravotního hlediska naopak nedoporučujeme například nízkotučné sójové mléko, ani jiné průmyslově zpracované produkty. Doporučujeme také volit bio sójové boby, zvlášť při pobytech v zahraničí, kde se často vyskytují boby geneticky modifikované.

Zdravotní upozornění

U citlivých osob se může objevit alergie. Většinou to bývá v případech, kde boby nebyly dobře uchovány a napadla je plíseň, která posléze vyvolá alergickou reakci. Sójové boby také obsahují oxaláty a proto jejich konzumace není doporučena osobám, které mají problémy s ledvinami nebo žlučníkem. Pozor u veganů a striktních vegetariánů omezujících i mléčné výrobky a vejce, i v sóje chybí důležitý vitamín B 12 (nalézá se v živočišných zdrojích), a je tedy třeba doplnit.

Závěrem

Sójové boby tedy obsahují kompletní bílkovinu a mnohem méně tuku, než maso nebo mléčné výrobky, takže jsou jejich zdravější alternativou.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest