Tipy pro štíhlou linii z celého světa
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Tipy pro štíhlou linii z celého světa

Latinská Amerika má dostatek bílkovin i bez masa

Typická strava obyvatel střední a jižní Ameriky se skládá z rýže a fazolí. Je to tak běžná kombinace, že v Brazílii se tohohle spojení hovorově používá pro vyjádření něčeho „základního“, nebo „základu“. Latinos vědí, že fazole jsou samy o sobě málo kalorické a obsahují málo tuku, naopak mají hodně vlákniny a komplexních sacharidů, jsou plné antioxidantů a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Když fazole dáte dohromady s rýží, která obsahuje důležité aminokyseliny, které ve fazolích chybí, získáte kompletní bílkovinu. Podle výzkumu uveřejněném v časopise Obesity Research strava, která sestává hlavně z fazolí a rýže snižuje riziko nadváhy o 14 %.

 

Indické kari má zvláštní moc

Indické kary má svojí pěknou žlutou barvu díky kurkumě, která mu dodává takovou lehce peprnou chuť. Kurkuma není ale významná jen kvůli svojí barvě, ale i proto, že spaluje tuky, jak ukázal výzkum university v Tufts. Kurkumín, aktivní složka kurkumy zvyšuje tvorbu a vylučování žlučových kyselin, čímž napomáhá trávení a omezuje šíření tukové tkáně tak, že zabraňuje růstu nových krevních cév. Kurkuma se díky svojí chuti dá také použít jako alternativa k soli, máslu, nebo oleji.

 

Francouzi nejí vždycky střídmě

Jistě jste četli ty knížky o tom, proč jsou Francouzsky štíhlé, jak jedí jen polovinu toho, co mají na talíři, bez zábran se cpou sýry a nalévají vínem a přesto mají pořád perfektní postavu.  Bude to tím, že toho sýru není až tolik a naopak se ládují jinýma pochoutkama – zeleninou a ovocem.  Už od mala se francouzské děti seznamují se zeleninou v nejpřírodnější podobě. Rodiče považují za svoji povinnost naučit děti jíst různé druhy zeleniny, i když děti několikrát odmítnou, rodiče (a dokonce vláda) jsou přesvědčeni, že je třeba vytrvat. Vztah ke kvalitnímu a čerstvému jídlu patří ve Francii téměř k národní hrdosti a málokdy uvidíte Francouze, co si dobrovolně krájí ledový salát nožem. Dalším aspektem je i to, že zatímco my si dáváme po večeři sladkou tečku, typická francouzská rodina vyndá z lednice sýry a mléčné výrobky a dá si kousek „laitages“.  

 

Thajci to rádi horké

Pamatujete na scénu z Bridget Jones II, kde Bridget ochutnává typické thajské jídlo. A jak strašně jí to pálí. Aspoň nás Evropany to bude pálit určitě, místní lidé jsou už zvyklí. Oproti indickému kari je to thajské mnohem ostřejší. Což může být výhodou, když si chcete udržet linii. Jednat proto, že pálivá chuť kari vás nutí častěji pít, díky čemuž nepořádáte tolik jídla, ale i proto, že budete jíst pomaleji a včas si uvědomíte, že jste plní.

 

V Japonsku má každé jídlo svůj talířek

O tom, že je japonské strava zdravá není pochyb, stačí zajít si do jakékoli restaurace a téměř se ztratíte v té záplavě mořských řas, syrových ryb, polévek a minima alkoholu (snad až na to saké). Japonci mají ale ještě jeden trik, jak se nepřejídat. Při stolování používají spoustu nádobí a to tak, že každý druh jídla, maso, příloha, rýže, má svoji misku. Díky tomu, že jídlo rozdělíme a servírujeme zvlášť, získáme dojem, že toho jíme mnohem víc, než kdyby vše bylo naskládáno na jednom talíři. Opticky také pomůže, když barva talíře kontrastuje s barvou jídla, což vyvolává dojem, že je porce větší.

 

V Barmě používají maso jako přílohu

V mnoha asijských zemích, podobně jako před 100 lety v Evropě, maso hraje při skladbě jídelníčku vedlejší úlohu. Je to především z toho důvodu, že maso je vzácné a hůř dostupné, proto ho Barmánci konzumují s mírou. Jejich strava je složená převážně ze zeleniny, vývarů a sem tam najdete nudle, nebo semínka, což je snadná cesta jak si zaplnit žaludek, aniž byste spotřebovali hodně kalorií.

 

Všichni si potrpí na zelí

Pokud jste se někdy setkali s korejskou kuchyní, jistě vám neuniklo Kim Chi, tradiční pokrm výrazné chuti, který se dělá z kysaného zelí. Překvapivě Korejci ale nejsou největšími konzumenty zelí na světě, na prvním místě jsou Rusové s 20 kg za rok na osobu. A vědí proč. Nejen, že je zelí stále relativně levně dostupné, je i velmi prospěšné. Z hlediska hubnutí je zelí vhodné proto, že má vysoký obsah vlákniny, ale málo kalorií, takže zasytí, zásobuje tělo důležitými vitamíny i minerály, ale netloustne se po něm.