Ryba pomalu pečená v troubě s velkou porcí zeleniny a česnekovými brambory. Losos je jedním z nejvýznamnějších zdrojů Omega-3 nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí na zdraví srdce a cév, kůže nebo vlasů. Podporují činnost mozku a mají protizánětlivé účinky. K dalším látkám, které losos obsahuje patří vitaminy A a D nebo významný antioxidant selen.
Suroviny: (4 porce)
- 4 porce divokého lososa
- 4 lžíce sezamových semínek
- 8 malých kulatých brambor
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 16 růžiček kapusty
- 1 lžíce ghee
- 200g směsi zelených listových salátů
- svazek ředkviček
- citron k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 140 stupňů.
- Osušené rybí filety bez kůže osolte, opepřete a obalte v semínkách sezamu. Vložte do menšího pekáčku a pečte v troubě prvních třicet minut.
- Brambory i se slupkou vydrbejte kartáčkem, zalijte vodou a nechte přejít varem. Potom slijte, nechte okapat a promíchejte se lžící olivového oleje a nasekaným česnekem.
- Pekáček s filety vyndejte z trouby, přidejte brambory, rozložte je v jedné vrstvě, dobře osolte a pečte dohromady dalších třicet minut.
- V pánvi rozehřejte lžíci ghee. Kapustičky překrojte napůl, osolte, opepřete a vložte do pánve. Zvyšte plamen a jen krátce osmahněte z obou stran (řezné i kulaté), aby si kapusty zachovaly křupavost a barvu.
- Ředkvičky nakrájené na kolečka promíchejte se směsí salátů. Čerstvou zeleninu rozdělte na talíře, pokapejte olivovým olejem a osolte. Přidejte růžičkovou kapustu a nakonec rybu a brambory. Servírujte se skrojkem citronu.