Římský kmín je aromatické koření, které má spoustu pozitivních a ozdravných účinků. Pojďme si o nich říct.
Nutriční profil římského kmínu
Římský kmín můžeme používat kdykoliv, organismus příjemně prohřívá a tak jeho přidáváním do pokrmů v zimě si hýčkáme naše promrzlá těla a jeho silně antioxidační působení můžeme využít celoročně. Římský kmín je karminativum, a pomáhá správnému zažívání. Aromatické látky, které jsou jeho součástí aktivují slinné žlázy v ústech a stimulují tak tvorbu enzymů, které stravu správně natráví. Římský kmín také napomáhá od plynatosti a pocitů, že nám jídlo „sedí“ v žaludku.
Římský kmín stimuluje imunitní systém. Je vhodný při obyčejném nachlazení, ale i chřipkách, bronchitidách, na kašel, při astmatu. Pomáhá vykašlávat a roztahuje průdušinky, aby se nám lépe dýchalo. Nečekejte velmi silné působení při akutním nachlazení jako třeba u echinacey nebo bezu, jde spíše o jeho pravidelné používání či zahrnutí do stravy při oslabené imunitě.
Římský kmín je vhodný i při nespavosti a esenciální olej kmínu římského je známé hypnotikum. Nové studie ukazují, že by mohl být nápomocný i při diabetu, zlepšování kognitivní funkce a hemeroidech.
Římský kmín také chrání organismus při chemoterapii, detoxikuje a zvyšuje tvorbu enzymů, které jsou anti-karcinogenní.
Tipy k přípravě
Půl lžičky sem, půl lžičky tam, do polévky, na zeleninu, do dresinku na salát. Pravidelné zahrnutí římského kmínu do stravy může mít velmi pozitivní působení na naše zdraví.
Pečená dýně se skořicí
(4 porce)
Suroviny:
1 dýně skořice (cca 1 lžč na 1 kg)
římský kmín (cca 1 lžč na 1 kg)
sůl, pepř
olivový olej na pečení
Příprava:
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kousky (cca 1cm). Vložíme do mísy, promícháme s olejem, skořicí a římským kmínem.
Dýni rovnoměrně rozložíme na plech a pečeme 20 – 30 minut a nebo do té doby, než dýně začne zlatovět. Servírujeme teplou jako přílohu k masu nebo s jinou zeleninou.
TIP:
Dýni nepředvařujte. Dejte ji do trouby čerstvou, horkým vzduchem se vypaří část vody a chuť dýně se zkoncentruje.
Pečená mrkev s fetou a mátou
(4 porce)
Suroviny:
500 gr oloupané a očištěné mrkve, nakrájené na kostičky
1 lžíce skořice
1 lžíce římského kmínu
sůl, pepř
200 gr feta sýru, rozdroleného
1 svazek čerstvé máty
olivový olej na pečení
Příprava:
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Mrkev nakrájíme na malé kousky (cca 1cm). Vložíme do mísy, promícháme s olejem, skořicí a římským kmínem.
Dýni rovnoměrně rozložíme na plech a pečeme 20 – 30 minut a nebo do té doby, než mrkev začne zlatovět. Necháme lehce vychladnout, vložíme do mísy, přidáme rozdrolený feta a nakrájenou mátu a ihned servírujeme. Salát servírujeme teplý.
TIP:
Mrkev nepředvařujte. Dejte ji do trouby čerstvou, horkým vzduchem se vypaří část vody a chuť mrkve se zkoncentruje.
Kde koupit
Římský kmín koupíte v každých dobře zásobených potravinách či supermarketu.