Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Sladké mámení – část II
Autor příspěvku: host

Sladké mámení – část II

Kolik cukru je tedy správně?

V dnešní době se průměrná spotřeba cukru pohybuje mezi 120 – 200 gramy na osobu za den, což je 4x-7x více než denní maximum. Pro zdravého dospělého člověka je maximální denní dávka přidaného cukru 30gramů. To by měl být součet veškerého cukru, co za den sníte a vypijete – ne pouze toho, co si přidáte do čaje nebo kávy. Denní dávka cukru pro děti se vypočítává dle váhy a jejich energetického výdeje, ale obecně se udává, že u dětí ve věku 4-8let by neměl cukr přesáhnout hranici 12gramů za den. Pro ty nejmenší není vhodný vůbec.

 

Zdravé mlsání a pár praktických rad

  • Nekupujte sladkosti s obsahem cukru a pozor na GFS.
  • Pozor na výrobky, které lákají rádoby „zdravými“ hesly typu „o 20% více vápníku“, „30% více ovoce“, „bez přidaného cukru“ atd. , výrobek vždy otočte a přečtěte si složení.
  • Nekupujte výrobky, které mají složení použitých surovin a ingrediencí delší než je seznam potravin na  váš týdenní nákup. Zdravý výrobek by se měl obejít s pěti, maximálně šesti surovinami.
  • Pozor na éčka a barviva – chemie je toxická.
  • Nejlepší je přijímat cukr v podobě ovoce a zeleniny, kdy zároveň mlsáte i vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Buďto samotné a nebo třeba v kombinaci s tmavým/celozrnným pečivem, oříšky, mléčnými výrobky atd. Cukr zhoršuje zažívání a oslabuje imunitní systém.
  • Místo cukru dochucujte kořením – muškátovým oříškem, skořicí, vanilkou.
  • Kombinujte bílkoviny, plnohodnotné sacharidy, ovoce/zeleninu –  upečte kefírové sušenky z ovesných vloček s borůvkami nebo připravte grahamové tyčinky s humusem a zeleninou.
  • Strava hrou – vykrajování je zábava – nakupte různá vykrajovátka (nebo použijte ta vánoční) a použijte je k vykrajování ovoce nebo kanapek, napíchejte je na špejli jako malý špíz.
  • V některých situacích se sladkostem nevyhnete (oslava narozenin aj.), snažte se vybrat zdravější alternativy.
  • Když už sladkosti výjimečně koupíte, nakrájejte je na malé kousky a mějte je jako součást svačiny i se zdravou variantou ovoce, zeleniny a například domácích pečených sušenek nebo tyčinek.

 

Pár nápadů na zdravé svačiny (upravte dle věku, možných alergií či přecitlivělostí)

  • ovoce na špejli s jogurtovým dipem
  • grahamové tyčinky s tvarohovým dipem/humusem a zeleninou
  • zeleninové tyčinky nakrájené z mrkve/okurky s s tvarohovým dipem/humusem
  • pečené ovesné kuličky s brusinkami a lískovými oříšky
  • kefírové pohankové sušenky s karobem a borůvkami
  • kanapky z tmavého chleba s tvarohem a krůtí šunkou
  • rýžové chlebíčky s mandlovým máslem
  • malinový/borůvkový/ovocký kokteil s jogurtem
  • míchané vajíčko s chlebem
  • jogurt
  • sushi (ano, některé děti milují sushi!)

 

Typy cukrů a jiných sladidel

Bílý cukr – průmyslově upravený (rafinovaný) cukr, rychle se v těle štěpí, organismus nadměrně zatěžuje a jeho konzumace je spojována s mnoha chorobami dnešní doby.

Tmavý cukr, hnědý cukr – do této kategorie spadá veškerý cukr s hnědou barvou, hnědá barva ale není záruka toho, že se jedná o přírodní hnědý cukr.

Tmavý třtinový cukr – nejčastěji se jedná o bílý rafinovaný cukr obarvený třtinovým sirupem, případně melasou, působení na náš organismus je stejné jako klasický bílý cukr.

Demerara, muscavado, turbinado – nerafinované přírodní tmavé cukry, mají své specificky jedinečné chutě a aroma, vynikající k vaření i dochucení, lepší alternativa slazení

Melasa – tmavý hustý tekutý sirup specifické chuti a obsahuje vysoké množství minerálních látek, nejvíce železa

Med – díky malému obsahu vitamínů a minerálních látek a způsobu, jak ho tělo využije se dá považovat za lehce lepší alternativu slazení než bílý cukr.

Fruktóza – jako součást ovoce nebo zeleniny je relativně něškodná, nadměrná konzumace samotné fruktózy jako sladidla je však spojována s vážným rizikem srdečních chorob, obezitou, inzulínovou resitencí vedoucí k diabetu typu 2.

Umělá sladidla – nespočet studií prokazuje jejich škodlivost a spojitost s rakovinovým bujením, i přes to se jich potravinářský průmysl nevzdává. Umělá sladidla jsou propagována nejčastěji pro diabetiky a pro ty, kteří jsou na redukčních dietách, jako sladidla bez kalorií.

Javorový sirup – obsahuje zajímavé hodnoty manganu a trochu zinku a proto se propaguje mimo jiné jako sladidlo, které napomáhá při imunitních problémech (zinek) a při antioxidační ochraně těla (mangan). I přes tyto lákavé atributy, konzumujte s mírou – nadměrná konzumace přebije toto blahodárné působení a imunitu naopak oslabí.

Glukózo-frukrózový sirup – velmi nezdravá náhražka cukru, mnohými odborníky považována za zdraví nebezpečnou. Jeho konzumace vážně přispívá k obezitě, inzulínové rezistenci a cukrovce, srdečně cévním chorobám, migrénám, syndromu hyperaktivity a rakovině.

Stévie – bylinka 300x sladší než cukr, nezatěžuje náš organismus a dá se považovat za zdravou alternativu slazení, je vhodná pro diabetiky i při redukčních dietách.

Kateřina boesenberg BHSc. ND, pro časopis Meduňka 2013