Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Losos s listovým špenátem a hranolky
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Losos s listovým špenátem a hranolky

Jednoduše připravené filety z lososa s velkou porcí listové a brukvovité zeleniny. Mořské ryby jsou nejbohatším zdrojem vitaminu D a mastných kyselin omega-3, dvou klíčových nutrientů pro správné fungování imunitního systému, na který v současné době všichni spoléháme. Kurkuma, která okoření hranolky z čerstvé kedlubny a česnek, který dodává příchuť špenátové příloze, obsahují další silně protizánětlivé a antivirotické látky – kurkuma kurkumin a česnek allicin.  

Suroviny: (4 porce)

  • 4 filety z lososa bez kůže
  • 400g čerstvého baby špenátu
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kedlubny
  • mletá kurkuma
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sezamová semínka k podávání
  • pečicí papír

Postup:

  1. Špenát důkladně operte a nechte okapat. Cibuli nasekejte nadrobno a česnekové stroužky nakrájejte na tenké plátky.
  2. Oloupané kedlubny nakrájejte na hranolky, vložte do mísy, ve které je budete podávat, osolte a zasypte rovnou lžičkou kurkumy. Dobře promíchejte tak, aby se rovnoměrně obalily kořením. Nechte při pokojové teplotě, příliš studené zelenině vždycky chybí část chutí.
  3. Porce lososa rovnoměrně osolte a opepřete. Na každý filet si připravte větší čtvercový arch pečicího papíru. Okořeněnou rybu položte doprostřed archu, zakápněte lžící citronové šťávy, zastříkněte olivovým olejem a utvořte balíček, který dobře těsní. Při pečení tak zůstanou všechny chutě i vůně uvnitř.     
  4. Nastavte troubu na 200°C. Hotové balíčky s lososem naskládejte do pekáčku a vložte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně 15-20 minut, podle výšky filetů.   
  5. Ve větším hrnci zatím rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte do něj najemno nakrájenou cibuli a nechte změknout. Zmírněte plamen na střední stupeň, po částech přidávejte špenát a nechte zavadnout. Míchejte, aby se špenát rovnoměrně podusil. Jakmile zmenší svůj objem a pustí tekutinu, zvyšte plamen a nechte tekutinu rychle odpařit. Čím rychleji ji zredukujete, tím víc si svěží barvy si špenát uchová. Nakonec přidejte česnekové plátky, osolte podle chuti, promíchejte a odstavte z ohně.  
  6. Každou porci posypte na talíři lehce opraženými sezamovými semínky.

 

Tip:

  • Pokud nemáte čištěný baby špenát a potřebujete lístky dobře zbavit všech nečistot – zrnek písku nebo zbytků zeminy, nejsnáze to jde v dřezu plném vody. Špenát do něj nasypte, rukama „pročechrejte“ ve vodě a nechte 10 minut stát. Nečistoty klesnou na dno a špenát pak cedníkem vylovíte čistý.