Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Vitamín K2 – když zdravý životní styl nestačí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Vitamín K2 – když zdravý životní styl nestačí

Pravidelně cvičíte, meditujete, jíte alespoň půl talíře zeleniny denně, vyhýbáte se sacharidům, žijete v přítomnosti a říkáte si, že vám se civilizační choroby musí vyhnout jako čert kříži? Možná se o sebe pečujete  úplně jinak, ale cíl je stejný, vyhnout se infarktu, rakovině a mrtvici. Pokud se o sebe staráte, tak jste na dobré cestě. Zdravé stravě, pohybu a duševní pohodě je někdy třeba pomoci vitamíny či minerály, které v době moderního potravinářství stále více z potravin mizí.

Chceme-li se zaměřit na prevenci civilizačních chorob, neměl by vaší pozornosti uniknout vitamín K2. Pozor, nezaměňovat s jinými formami tohoto vitamínu. Například vitamín K3, synteticky vyráběný, ve větším množství toxický, jako doplněk stravy nevhodný. Vitamín K1, obsažený zejména v zelených částech rostlin, výborný pomocník při srážení krve, skvěle pomůže pokud se vám často dělají modřiny nebo vám teče krev z nosu. K2, je jiný. Najdete ho v živočišných produktech, snižuje riziko rakoviny, infarktu, mrtvice, lámavosti kostí i zubního kazu. Stejně jako K1 se částečně podílí na srážlivosti krve.

Účinek tohoto vitamínu spočívá v tom, že zajišťuje ukládání iontů vápníku na správná místa v těle. Vedle toho ještě kontroluje správné dělení buněk. Co to znamená pro naše tělo? Ionty vápníku se vlivem vitamínu K2 (a vitamínu D) ukládají v kostech a zubech. Kosti se zpevňují, posilují, a lépe odolávají vzniku zlomenin, zlomené kosti se také lépe hojí. To se hodí nejen ženám v menopauze, kdy vlivem hormonálních změn dochází i k řídnutí kostí, ale i aktivním sportovcům, jelikož asi každý zdatný sportovec už někdy slyšel pojem únavová zlomenina. Zuby, které jsou tvořeny zejména vápníkem a fosforem (správně foforečnanem vápenatým) budou dostatečně mineralizované a nebudou tolik podléhat zubnímu kazu.

Díky ukládání volně dostupného vápníku do kostí vitamín K2 zamezuje jeho ukládání v cévách. Do určité míry ho z cév dokáže i vyvázat. Tak dochází k prevenci či zmírnění aterosklérozy, což je zužování a tvrdnutí tepen v důsledku jejich kalcifikace (ukádání vápníku) a nahromadění cholesterolu. Hladinu cholesterolu ovlivňuje nejen strava, ale i stres!  Ateroskléroza se může projevit vysokým krevním tlakem a v nejhorším případě vede k infarktu či mrtvici. Pro zajímavost, podle jedné studie denní příjem alespoň 32 mcg vitamínu K2 vedl k 50% snížení kalcifikace cév, 50% snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a 25% poklesu celkové úmrtnosti.

Onkologická onemocnění vznikají nekontrolovatelným dělením buněk. Vitamín K2 aktivuje v těle bílkoviny, které řídí buněčné dělení a tak pomáhá vzniku takových onemocnění přecházet.

Vyvážená strava je základem pro dostatečný přísun všech vitamínů. Vitamín K2 se vyskytuje buď ve formě získané z fermentovaných potravin (tzv. MK-7, menaquinon-7) nebo ve formě MK-4 z  živočišných zdrojů (v případě doplňku však půjde o syntetickou formu). Nejlepším zdrojem MK-7 je tzv. natto, japonský pokrm ze sójových bobů, které byly fermentované pomocí bakterií Bacillus subtilis. Forma MK-4 se nachází ve vejcích, mase či mléce volně se pasoucích zvířat. Velké množství obsahují dále např. husí játra, sýry jako gouda, brie nebo edam.

Pokud nekonzumujete žádnou z výše uvedených potravin, nebo máte předpoklady či prokázaný diabetes, osteoporózu či kardiovaskulární onemocnění, je velmi pravděpodobné, že máte tohoto vitamínu deficit. Doporučná denní dávka je 100 – 200 mikrogramu (mcg) vitamínu K2.