Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jak nakombinovat vegetariánské zdroje bílkovin
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Jak nakombinovat vegetariánské zdroje bílkovin

SPRÁVNÁ KOMBINACE BÍLKOVIN

Bílkovina je zásadní složkou pro růst a rozvoj všech tkání těla. Je to náš hlavní stavební materiál pro svaly, šlachy, vazy, krev, vlasy, kůži, nehty, hormony, enzymy, žlázy, tělní tekutiny, imunitní systém a vnitřní orgány včetně mozku.

Kompletní bílkovina je nezbytná pro zdravé fungování organismu. Je složena z osmi aminokyselin. V živočišné stravě jsou tyto esenciální aminokyseliny pohromadě, ale v rostlinné potravě jsou tyto bílkoviny neúplné. Proto je třeba kombinovat různé rostlinné potraviny k získání úplného proteinu. Směs proteinů z obilovin, luštěnin, ořechů, semen a zeleniny doplní aminokyseliny tak, že vznikne kompletní bílkovina. Ne všechny druhy rostlin a dalších potravin je třeba jíst ve stejnou dobu a dohromady. Pro optimální využití  všech aminokyselin můžete konzumovat buď celou skupinu najednou a nebo i její jednotlivé složky v průběhu tří až čtyř hodin.

Živočišné bílkoviny obsahují veškeré esenciální aminokyseliny, což znamená, že jsou kompletní bílkovinou. Lakto-ovo vegetariáni využijí kompletní bílkovinu z vajec a mléčných výrobků.

Rostlinné bílkoviny jsou jiné a každá rostlina má jiný profil aminokyselin. Například obiloviny mají obecně velmi nízký lysín.

Semena a ořechy ho mají naopak dostatek. Luštěniny zase mají nízký obsah tryptofanu, methionínu a cystínu. Ty se zase hojně nalézají v obilovinách. Proto kombinace obilovin a luštěnin (a případně semen či ořechů) je jedním ze zásadních pravidel správného veganského a vegetariánského stravování.

 

Kombinace vegetariánských zdrojů bílkovin

kombinace semen a ořechů mandle + kešu + paralněné semínko + mandle + slunečnicové semínkohommus (cizrna + tahini)
ořechy + obiloviny + semínka špaldový chleba s ořechovým máslem posypaný semínky
obiloviny + luštěniny hnědá rýže s čočkou, těstoviny se zelenými fazolkami/hřáškem
luštěniny + semínka + ořechy tofu s kešu a sezamovými semínky
ořechy + obiloviny + vejce/mléčné výrobky semínka a ořechy s jogurtem a ovocem
luštěniny + vejce / mléčné výrobky žitný chleba a sázené vejce

 

Sója

Sója je luštěninou, která jako jediná obsahuje kompletní bílkovinu. Je to také vynikající zdroj nenasycených mastných kyselin a fytonutrientů, které mají pozitivní vliv na organismus.

 

Quinoa

Quinoa je tzv. pseudocereálie. Latinsky se nazývá Chenopodium quinoa a česky merlík čilský. Quinoa disponuje jedinečným nutričním profilem, díky kterému se řadí mezi jedny z nejvýživnějších a nejzdravějších potravin na světě. Quinoa obsahuje 100% hodnoty aminokyselin, čímž nabízí kompletní zdroj rostlinné bílkoviny.