Ryba v nadýchané a křupavé krustě, zeleninové hranolky a pikantní pyré ze zeleného hrášku. Inspirace britským Fish&Chips. Chuť tohoto jídla je přímo úměrná čerstvosti rybího masa a kvalitě olivového oleje, proto na nich pokud možno nešetřete. Vyhněte se hluboko zamrazeným rybám ze supermarketu a kupte čerstvou v některé ze specializovaných prodejen. Mezi nejlepší olivové oleje patří toskánské nebo řecké.
Suroviny: (4 porce)
- 4 filety z tresky bez kůže (nebo jinou bělomasou rybu)
- velká bulva celeru
- 4 větší mrkve
- sáček mraženého hrášku (400g)
- 2 citróny
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř
na obalovací těstíčko, tzv. tempuru:
- 90g pohankové mouky + trochu na poprášení rybího masa před obalením
- 1 vejce
- 100ml ledové perlivé vody nebo minerálky
- 2 lžíce citrónové šťávy
Postup:
- Do velkého hrnce dejte vařit dva litry vody.
- Očištěný celer a mrkev nakrájejte na velké hranolky. Do vroucí vody vsypte nejdřív nakrájenou mrkev a po pěti minutách varu i celer. Nechte je společně vařit ještě dalších pět minut. Nesolte, je lepší hranolky osolit těsně před podáváním, jinak mají tendenci měnit se v příliš měkké a ovadlé kousky.
- Mezitím rozehřejte troubu na 180°C a potáhněte plech pečicím papírem. Hranolky slijte a nechte okapat. Okapané je nasypte na plech, promíchejte se dvěma lžícemi oleje, aby se rovnoměrně obalily a dejte do trouby péct do růžova, přibližně na 30 minut. Pro rovnoměrné propečení je občas proházejte.
- Mražený hrášek nasypte do hrnce, zalijte čvrtlitrem vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen, nechte přibližně tři minuty vařit a pak slijte vodu. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přilijte olivový olej, dvě lžíce citrónové šťávy, osolte a promíchejte. Uchovejte v teple.
- Bílek oddělte od žloutku a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutku přisypte pohankovou mouku, přilijte minerálku, 2 lžíce citrónové šťávy, dobře osolte a prošlehejte vidličkou. Nakonec vetřete ušlehaný sníh, který těstíčko spolu s bublinkami napění a nadlehčí.
- V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu olivového oleje. Omyté a osušené rybí filety osolte a opepřete, obalte napřed jen v pohankové mouce a pak je protáhněte připraveným těstíčkem. Smažte na oleji dozlatova, stačí pár minut z každé strany Nakonec odsajte z filetů papírovou utěrkou přebytečný tuk.
- Hranolky těsně před podáváním osolte, zakápněte olivovým olejem a celé jídlo servírujte se skrojkem citrónu pro dochucení.
Tipy:
Pokud máte biocitrón, přidejte do hráškového pyré trochu nastrouhané kůry, získá ještě zajímavější chuť.