Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Treska se zeleninovými hranolky a hráškovým pyré
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Treska se zeleninovými hranolky a hráškovým pyré

Ryba v nadýchané a křupavé krustě, zeleninové hranolky a pikantní pyré ze zeleného hrášku. Inspirace britským Fish&Chips. Chuť tohoto jídla je přímo úměrná čerstvosti rybího masa a kvalitě olivového oleje, proto na nich pokud možno nešetřete. Vyhněte se hluboko zamrazeným rybám ze supermarketu a kupte čerstvou v některé ze specializovaných prodejen. Mezi nejlepší olivové oleje patří toskánské nebo řecké. 

Suroviny: (4 porce)

  • 4 filety z tresky bez kůže (nebo jinou bělomasou rybu)
  • velká bulva celeru
  • 4 větší mrkve
  • sáček mraženého hrášku (400g)
  • 2 citróny
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř

na obalovací těstíčko, tzv. tempuru:

  • 90g pohankové mouky + trochu na poprášení rybího masa před obalením
  • 1 vejce
  • 100ml ledové perlivé vody nebo minerálky
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit dva litry vody.
  2. Očištěný celer a mrkev nakrájejte na velké hranolky. Do vroucí vody vsypte nejdřív nakrájenou mrkev a po pěti minutách varu i celer. Nechte je společně vařit ještě dalších pět minut. Nesolte, je lepší hranolky osolit těsně před podáváním, jinak mají tendenci měnit se v příliš měkké a ovadlé kousky.
  3. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C a potáhněte plech pečicím papírem. Hranolky slijte a nechte okapat. Okapané je nasypte na plech, promíchejte se dvěma lžícemi oleje, aby se rovnoměrně obalily a dejte do trouby péct do růžova, přibližně na 30 minut. Pro rovnoměrné propečení je občas proházejte.
  4. Mražený hrášek nasypte do hrnce, zalijte čvrtlitrem vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen, nechte přibližně tři minuty vařit a pak slijte vodu. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přilijte olivový olej, dvě lžíce citrónové šťávy, osolte a promíchejte. Uchovejte v teple.
  5. Bílek oddělte od žloutku a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutku přisypte pohankovou mouku, přilijte minerálku, 2 lžíce citrónové šťávy, dobře osolte a prošlehejte vidličkou. Nakonec vetřete ušlehaný sníh, který těstíčko spolu s bublinkami napění a nadlehčí.
  6. V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu olivového oleje. Omyté a osušené rybí filety osolte a opepřete, obalte napřed jen v pohankové mouce a pak je protáhněte připraveným těstíčkem. Smažte na oleji dozlatova, stačí pár minut z každé strany Nakonec odsajte z filetů papírovou utěrkou přebytečný tuk. 
  7. Hranolky těsně před podáváním osolte, zakápněte olivovým olejem a celé jídlo servírujte se skrojkem citrónu pro dochucení.

 

Tipy:

Pokud máte biocitrón, přidejte do hráškového pyré trochu nastrouhané kůry, získá ještě zajímavější chuť.