Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Krůtí stir-fry se zeleninou
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Krůtí stir-fry se zeleninou

Stir-fry je čínský způsob přípravy jídel. Suroviny nakrájené na kousky se krátce smaží v pánvi na malém množství tuku. Díky rychlé přípravě si uchovají šťavnatost, křupavost i prospěšné nutriční látky. Jáhly, které v tomto receptu fungují jako příloha, mají na organismus zahřívací účinek. Pokud promícháte s masem a zeleninou najemno nastrouhaný kousek kořene zázvoru, zahřívací efekt se ještě zesílí.  

Suroviny: (4 porce)

  • 200g jáhel
  • 400g krůtích prsou bez kůže
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 menší mrkve
  • 1 brokolice
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • sůl
  • (1cm kousek čerstvého zázvoru)

Postup:

  1. Krůtí maso nakrájejte na malé kostky. Dejte je do větší misky, přilijte citrónovou šťávu, přidejte dva prolisované stroužky česneku, okořeňte čerstvě mletým pepřem, dobře promíchejte a nechte marinovat. Prozatím nesolte, sůl přijde na řadu až na závěr. 
  2. Jáhly nasypte hrnce a několikrát za sebou je vždy spařte vroucí vodou a pak slijte. Propláchnuté jáhly potom zalijte horkou vodou 1cm nad povrch zrnek, přiveďte k varu, zmírněte plamen na minimum a nechte vstřebat vodu.   
  3. Z brokolice odkrojte tuhý stonek a rozeberte ji na růžičky. Dejte je do misky, přelijte větším množstvím vroucí vody a nechte změknout košťály. Přibližně po pěti minutách slijte a nechte okapat.
  4. Mrkev nakrájejte na kostičky.   
  5. V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte ochucené krůtí maso a restujte 3-4 minuty. Měkké maso vyjměte, osolte a uchovejte v teple.
  6. Do pánve nalijte druhou lžíci oleje, vsypte nakrájenou mrkev a minutu restujte. Přidejte brokolici, promíchejte s mrkví, osolte a restujte společně ještě další dvě minuty.
  7. Pak stáhněte pánev z ohně, vraťte k zelenině maso a zakápněte zbylým olejem. Promíchejte a podle chuti dosolte. 

 

Tipy:

Do chuťově neutrálních jáhel můžete přidat koření jako kurkumu s koriandrem, mletý kmín nebo prolisovaný stroužek česneku.