Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Význam prebiotik a postbiotik pro celkové zdraví
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Význam prebiotik a postbiotik pro celkové zdraví

Vyvážený a zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro optimální imunitní funkci a odolnost organismu. Společenství střevních mikrobů i  jejich metabolity mají dopad na naše celkové zdraví. Podpora zdravého střevního mikrobomu prostřednictvím rozmanité rostlinné stravy s obsahem vlákniny a prebiotických potravin může zajistit hojnost nám prospěšných bakterií, ale i tzv. postbiotik, které vykazují nutriční, metabolické a imunitní zdravotní přínosy.

 

Rostlinné potraviny a chronická onemocnění

Vědecké studie podporují konzumaci rostlinných potravin pro pozitivní účinky na zdraví, včetně snížení krevního tlaku, hladiny cholesterolu, tělesné hmotnosti a zánětů. Celostní rostlinná strava pomáhá v boji s chronickými nemocemi a je velmi pravděpodobné, že pomáhá:

  • snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, obezity a rakoviny,
  • zpomalit progresi chronického onemocnění ledvin,
  • zlepšit příznaky deprese a úzkosti,
  • podpořit osoby s chronickou únavou, bolestí a nespavostí,
  • pomáhá předcházet relapsu ulcerózní kolitidy,
  • a mnoho dalších.

Mechanismus působení je mj. založen na vztahu mezi potravinami bohatými na vlákninu, které obsahují prebiotika, a vedlejšími produkty fermentace střevní mikroflóry.

 

Od prebiotických potravin po postbiotickou hojnost

Rozpustná a nerozpustná vláknina je tvořena nestravitelnými sacharidy, které získáváme z potravin rostlinného původu.  Zatímco nerozpustná vláknina pomáhá účinně odstraňovat odpady ze střev, rozpustná vláknina podporuje fermentaci komunitou střevních mikrobů. Důležitý je i obsah prebiotik, která slouží mikroflóře jako živná půda. Spojení probiotik a prebiotik potom může přinášet řadu zdravotních benefitů. Ale aby mohla být složka stravy klasifikována jako prebiotikum, musí splňovat určitá kritéria: 

  • Zdokumentované příznivé účinky na zdraví.
  • Selektivní mechanismy zprostředkované mikrobiotou.
  • Může obsahovat nesacharidové složky.

 

Zde je několik příkladů prebiotik, která se přirozeně vyskytují v potravinách:

  • Fruktany, včetně inulinu a frukto-oligosacharidů.
  • Galakto-oligosacharidy a trans-galakto-oligosacharidy.
  • Rezistentní škroby a oligosacharidy.
  • Polyfenoly a flavanoly získané z kakaa.

 

Rozmanitá, plnohodnotná rostlinná strava, která je bohatá na vlákninu, obsahuje řadu prebiotik. Zde je seznam některých prebiotických potravin, které jsou vyloženě prospěšné pro střevní bakterie: 

  • Chřest
  • Banán
  • Ječmen
  • Fazole
  • Cukrová řepa
  • Čekanka
  • Česnek
  • Med
  • Lidské a kravské mléko
  • Cibule
  • Hrách
  • Žito
  • Mořské řasy
  • Sója
  • Rajče
  • Celozrnná pšenice atd.

 

Prebiotika „krmí“ komunitu  střevních mikrobů. Prospěšné bakterie fermentují tyto nestravitelné sloučeniny a získávají energii prostřednictvím procesu degradace, čímž posilují svoji aktivitu a růst. Tímto způsobem mohou prebiotika ovlivňovat střevní mikrobiom a prospívat celkovému zdraví tím, že udržují nebo zvyšují populaci zdraví prospěšných střevních mikrobů.

Přidání jedné nebo více prebiotických potravin do dietního plánu může mít významné zdravotní přínosy. V randomizované kontrolované studii z roku 2015 účastníci ve své stravě nahradili rafinovanou pšenici celozrnnou pšenicí a zaznamenali významný nárůst kyseliny ferulové, která má antioxidační a protizánětlivé účinky. 

 

Zdravotní přínosy postbiotik

Jak  střevní mikroby rozkládají prebiotika fermentací, vznikají různé metabolity a vedlejší produkty, které přispívají k celosystémovým zdravotním přínosům. Tato postbiotika prokazují pozitivní zdravotní účinky díky svým potenciálním imunomodulačním, protizánětlivým, antioxidačním a protirakovinným vlastnostem a pravděpodobně pomáhají inhibovat patogeny. 

Mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA) butyrát, propionát a acetát jsou příklady postbiotik. Jsou produkty prebiotické degradace a mají řadu zdravotních přínosů, od poskytování energetického zdroje pro lidské kolonocyty, regulaci potenciální protirakovinné aktivity, posílení střevní bariéry a signalizace sytosti až po pozitivní vliv na homeostázu glukózy a energie a také  podporují růst  jiných bakterií prostřednictvím bakteriálního křížového krmení.

Hojnost SCFA se může také podílet na prevenci chronických stavů. Skupinová studie z roku 2019 hodnotila vzorky stolice 301 jednoletých dětí a odhalila významné souvislosti mezi hladinami SCFA v důsledku kojenecké stravy a rozvojem atopie, alergie a astmatu. Analýza ukázala, že děti s nejvyššími hladinami butyrátu a propionátu ve stolici ve věku jednoho roku měly významně nižší atopickou senzibilizaci a měly menší pravděpodobnost, že budou mít astma ve věku od tří do šesti let. Navíc děti s nejvyššími hladinami butyrátu měly také menší pravděpodobnost potravinové alergie nebo alergické rýmy.

 

Shrnutí

Boj s chronickými nemocemi prostřednictvím faktorů životního stylu, které můžeme ovlivnit, jako je strava, může optimalizovat funkci střev a zlepšit celkové zdraví. Vzhledem k individualitě střevní mikrobiální krajiny pacienta pomáhá rozmanitá strava z celých rostlinných potravin a dalších zdrojů bohatých na vlákninu, včetně fermentovaných potravin, zajistit pestrý příjem prebiotické vlákniny a může maximalizovat množství prospěšných metabolitů. Dokonce i zavedení jedné nebo více prebiotických potravin do aktuálního výživového plánu pacienta může pomoci „nakrmit“ tyto prospěšné střevní mikroby a zlepšit celkové zdraví.

 

Převzato z Institutu funkční medicíny.

 

Na našem webu najdete i další články na téma zažívání i spoustu receptů s vysokým obsahem prebiotik.