Hyperfunkce šítné žlázy

Hyperfunkce šítné žlázy

Co se mi to vlastně děje?

Hypertyreóza je méně častá než hypotyreóza ale stejně závažná. Hypertyreóza je opakem hypotyreózy – dochází k nadměrné tvorbě hormonů štítné žlázy – T3 a T4.

Příčiny

Nejčastější příčinou je autoimunitní zánět štítné žlázy zvaný Graves-Basedowa choroba. Dalšími příčinami může být nadbytek jódu, nádor na vaječnících nebo prostatě, benigní nádory podvěsku mozkového nebo štítné žlázy (nodózní struma), vzácněji pak předávkování léky (exogenní léková hypertyreóza).

Příznaky

Mezi klinické příznaky se řadí struma, vypouklé oči, hlad, nedostatečná váha, hyperaktivita (může se střídat s únavou či vyčerpáním), průjmy, nervozita, rýhované nehty, oteklý hladký jazyk, vypadávání vlasů.

Nutriční výživa

Při tomto onemocnění je třeba si hlídat konzumaci potravin s jódem, který tvorbu hormonů ještě dále stimuluje.

Potraviny, které obsahují nejvíce jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a mořská sůl. Pozor byste si měli dát i na stolní sůl (může jód obsahovat). Dalšími zdroji jódu v minimálním množství jsou i vejce a mléčné výrobky. To neznamená, že by se ve vašem jídelníčku nemohla objevit rybičková pomazánka  nebo sushi, pokud na něj máte chuť, ale je třeba střídmost.

Hypertyreóza a lepek

U osob, které trpí hypertyreózou se často prokáže i intolerance nebo alergie na lepek. Poněvadž lepek dráždí náš organismus a je obecně relativně agresivní potravinou, doporučujeme ho ze stravy vyřadit. Více se lepku a jeho spojitosti se štítnou žlázou budeme věnovat v článku Autoimunitní onemocnění štítné žlázy, který pro vás máme připravený za několik týdnů.

I zde je dobré konzumovat tzv. protizánětlivou stravu, tedy stravu bohatou na ovoce, zeleninu, kvalitní bílkoviny (luštěniny, drůbež, ryby – v tomto případě sladkovodní) a omega 3 mastné kyseliny, které najdeme v celozrnném pečivu nebo oříškách a semínkách.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest