Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů

Červená řepa vyživuje a čistí krev, obsahuje hromadu antioxidantů a také prospěšnou vlákninu. Skvělá je pro nastávající maninky nebo vyznavače zdravého životního sytlu. Suroviny (pro 4 osoby) 2 středně velké červené řepy hrstka vyloupaných vlašských ořechů (cca 1/3 hrnečku) čerstváČíst více

Dýňová kořeněná pomazánka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Dýňová kořeněná pomazánka

Oficiálně se jí říká dýňové máslo, ale s tím naším smetanovým má podobnou jen konzistenci. Doporučujeme ke krekrům, na chleba, k masu nebo třeba jako marmeládu. Máslová dýně, stejně jako i dýně ostatní, je skvělým zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro našeČíst více

Kokosové mléko
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Kokosové mléko

V době stoupající intolerance mléčných výrobků doporučujeme připravit si doma mléko z ořechů.  Suroviny: (na 500 ml mléka) 100 g nastrouhaného kokosu 500 ml horké vody Příprava: Kokos zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 2 hodiny namočený. Poté celou směsČíst více

Domácí kečup
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Domácí kečup

V rajčatech obsažený lykopen se tepelnou úpravou lépe uvolňuje a tak budou antioxidační účinky tohoto kečupu lepší, než kdybyste jedli syrová rajčata.  Suroviny: 10 zralých rajčat špetka soli lžíce olivového oleje Příprava: Rajčata omyjeme, rozkrojíme na půl a dáme naČíst více

Pomazánka z kešu a červené papriky
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Pomazánka z kešu a červené papriky

Kešu oříšky obsahují spoustu vitamínu B, hořčíku a železa a jsou dobré pro dobrou psychickou kondici.  Suroviny: 4 červené papriky 1 balení nepražených, neslaných kešu (100 g) Postup: Papriky nakrájíme na plátky, dáme do trouby, kterou nastavíme na grilování. AsiČíst více

Nakládané citróny
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Nakládané citróny

Suroviny 500 gr chemicky neošetřených citrónů nakrájených na poloviny mořská sůl skleněná nádoba se vzduchotěsným uzávěrem (může být i zavařovačka) Postup Citróny omyjte, usušte a nakrájejte na poloviny. Do sklenice vždy pevně nacpěte či napěchujte 1 vrstvu citrónů a zapypteČíst více

Jam z červené cibule
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Jam z červené cibule

Červená cibule je plná antioxidantů, vhodná při alergiích nebo problémech se srdcem.  Suroviny: (4-6 porcí) – k sýru, rybě či masu 500gr červené cibule 1 lžička olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě) 3 pol. lž. balsamikového octa 1 pol. lž.Číst více