Reportáž: ČSZ Moštárna Dobříš – moštem ku zdraví

Reportáž: ČSZ Moštárna Dobříš – moštem ku zdraví

Říjen je v Health Jamu měsícem sklizně jablek a jejich dalšího zpracování. Pokud máte vlastní zahradu a na ní několik jabloní, anebo můžete získat větší množství domácích jablek, je tento článek přesně pro Vás.

Jablka a jablečné šťávy jsou právem označovány za jeden z hlavních ovocných pilířů domácí lékárny. Obsahují široké spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jednou z nejvýznamnějších látek obsažených v jablkách, je pektin. Ten na sebe váže v žaludku tuky a cholesterol a napomáhá jejich snadnějšímu vylučování. Jablka a jablečné šťávy posilují obranný mechanismus těla, napomáhají trávení a jsou vhodným domácím prostředkem při zažívacích obtížích (jak při zácpě, tak při průjmu). V neposlední řadě mají látky obsažené v jablcích pozitivní účinky na nervový systém. Domácí jablka můžete zpracovat na mnoho způsobů. Jedním z nich je výroba moštu. Pokud máte jablek více než malé množství, vyplatí se zajet do některé z lokálních moštáren. My jsme zajeli do vyhlášené moštárny na Dobříši a rozhodli jsme se podělit se s Vámi o tento skvělý zážitek.

 

Moštárnu Dobříš provozuje Český zahrádkářský svaz Dobříš už celou věčnost. Nezbytnou ikonou místní moštárny je její provozní pan Josef Černohorský.

Pan provozní Josef Černohorský

Pan provozní Josef Černohorský

 

Moštárna je otevřena v období od září do listopadu vždy v sobotu od 8:00 do 12:00, po dohodě i v neděli v témže čase. Nepsaným pravidlem ovšem je, že dveře moštárny zůstávají otevřené, dokud před nimi stojí zákazník. Nemusíte se tedy bát, že by Vás úderem dvanácté hodiny nechtěli obsloužit. Díky vstřícnosti a kvalitě moštu je Dobříšská moštárna značně populární, a proto se vyplatí trochu si přivstat. Pokud přijedete „až na 8h“, může se vám snadno stát, že před Vámi bude čekat třeba i 8 podobných nadšenců, jako jste Vy. Předností této menší moštárny je, že Vám připraví mošt na počkání a navíc z jablek, která si přivezete. Pokud si tedy dáte práci a jablka předem proberete, vytřídíte nahnilá nebo jinak poškozená a umyjete je, máte jistotu, že si odvezete tu Vaši 100% ovocnou šťávu. Pokud se nechcete zdržovat mytím, mohou Vám ovoce za poplatek v moštárně umýt. A co Vás tedy čeká? Jablka, která přivezete, vysypete do připravených košů.

 

Koše = míra

Koše = míra

 

Ta se nejprve nadrtí na hrubou hmotu, která obsahuje veškeré části jablek. Do moštu se tak dostanou jak látky z dužiny a slupky, tak i z jader. Jablečná drť se následně zabalí do plátna na lisovacích deskách.

 

Drcení jablek

Drcení jablek

 

Desky s drcenými jablky se navrství na sebe a pak se proženou hydraulickým lisem, který z drti „vyždímá“ šťávu. Ta se sbírá do větších barelů. Můžete si přivézt vlastní a stočit si mošt do menších lahví až doma, nebo lze využít nádob moštárny a pak stočit mošt přímo na místě do menších lahví, které jste si dovezli. Objem vylisované šťávy závisí na odrůdě jablek, a tak se vyplatí, když si s sebou vezmete o nějakou tu nádobu více.

 

Lisování

Lisování

 

Lisování

Lisování

 

Odpad ze zpracovaného ovoce si musíte ovšem odvézt. Mějte tedy připravené pytle nebo nádoby, do kterých tento bioodpad dáte. Pokud máte kompost, jistě se Vám i tyto zbytky z moštování budou hodit.

 

Bioodpad

Bioodpad

 

Vzniklý mošt si můžete odvézt jako čerstvě lisovaný. Takový Vám vydrží v lednici maximálně 2-3 dny. Šťávu Vám mohou také zakonzervovat. Ta Vám pak při skladování ve tmě a teplotě kolem 5°C vydrží i několik měsíců. Preferujete-li mošt čirý, je lepší nechat jej stát ve tmě ve větší nádobě tak 3-5 dní, aby se usadil na dně kal. Pak můžete stáčet čistou šťávu. Kal není nijak závadný, mošt můžete pít i s ním. Navíc budete mít jistotu, že šťáva bude obsahovat větší obsah pektinu, jehož blahodárné účinky jsme si popsali výše. Kromě jablek lze moštovat i hrušky nebo jejich kombinaci. Někteří lidé přidávají do košů i několik kusů hroznů, pomerančů nebo červené řepy pro lepší barvu a chuť. A kolik Vás to bude stát? Cena za litr čerstvé vylisované šťávy je 5 Kč. Pokud si necháte ovoce umýt, zaplatíte 1 Kč za 1 koš ovoce. Konzervace moštu Vás bude stát 5 Kč za 10l šťávy. Moštárnu Dobříš Vám rádi doporučíme, a to jak díky skvělému moštu, který si odvezete, tak i kvůli příjemné obsluze a v neposlední řadě i celkově příjemné a přátelské atmosféře, která Vám vynahradí to brzké ranní vstávání ;-)

 

Kontakt: Josef Černohorský Na Lukách 263 01 Dobříš Mobil: 728 306 604

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest