Žitný chleba se špaldovou krupicí a s ořechy
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Žitný chleba se špaldovou krupicí a s ořechy

Žito obsahuje mnohem méně lepku než pšenice a stejně tak špalda, která má navíc nízký glykemický index a je bohatá na vitamíny B, železo či vápník.  Přidané ořechy jsou nejen chutné, ale obsahují spoustu dalších důležitých živin.  

Suroviny:

(na 800 g chleba) 400 ml vlažné vody 500 g jemné žitné mouky 100 g bio celozrnné špaldové krupice 1 lžička soli 1 lžička melasy 1 lžíce lněného semínka 1 lžíce dýňového semínka 1 lžíce slunečnicového semínka práškové droždí (použijeme množství podle návodu, v našem případě stačilo 5 g)    

Příprava:

Použijeme domácí pekárnu. Míchací metlu pomažeme olivovým olejem. Do pečící formy nalijeme vodu, přidáme sůl a melasu. Poté nasypeme mouku, krupici, ořechy a nakonec droždí. Pekárnu nastavíme na program „whole wheat“, popřípadě tak, že nejprve těsto cca hodinu až dvě kyne a poté se zhruba hodinu peče. Po upečení bochník vyndáme z pekárny a necháme zchladnout. Nezapomeňte vyndat míchací metlu.   Skladujeme v papírovém pytlíku, nebo v utěrce. V lednici by měl vydržet až týden, v mrazáku několik měsíců.     Příště: kváskový chleba