Zelňačka s tempehem

Zelňačka s tempehem

Zelí je nesporně jedním z nejnašlápnutějších druhů zeleniny. Je nabité vitamíny, především pak vitamínem A, B, C a K. V kysaném zelí je dokonce více vitamínu C než v jeho čerstvé formě. Proto nesměl za dávných dob chybět na žádné lodi. Námořníci ho používali jako účiný lék proti kurdějím (smrtelná nemoc z nedostatku vitamínu C). Kysané zelí má blahodárné účinky na zažívací trakt, zejména pak na střeva. Napomáhá tak detoxikaci organismu. Tempeh obsahuje úplný komplex aminokyselin, což z něj dělá plnohodnotnou rostlinnou alternativu k masu. Vyrábí se fermentací uvařených sójových bobů. Narozdíl od ostatních sójových produktů, obsahuje tempeh vysoký  podíl vitamínu B12, který má pozitivní vliv na nervový systém. Má nízký obsah kalorií a žádný cholesterol. Proto je vhodné používat ho při různých typech diet.  

Suroviny:

(4-5 porcí) 1/2 kg kysaného zelí 1 cibule 1 balíček tempehu (marinovaný nebo uzený) 3/4 l drůbežího vývaru 3/4 hrnku sušených hub olivový olej 2 bobkové listy 4 kuličky nového a 6 pepřového koření červená paprika, kmín, sůl, pepř sibiřská cibule nebo pažitka  

Postup:

Sušené houby zalijte hrnkem vroucí vody a nechte asi 10 minut změknout. Kysané zelí propláchněte, obzvláště, jestli jste sehnali pouze v solném nálevu jako já. Nechte okapat. Na olivovém oleji osmahněte cibulku. Tempeh nakrájejte na kostičky a dejte k cibuli. Pak přidejte kysané zelí, houby i s tekutinou, červenou papriku, kmín, bobkový list, nové a pepřové koření a zalijte vývarem. Nechte vařit asi 40 minut na mírném plameni. Hotovou polévku dochuťe solí a pepřem a ozdobte sibiřskou cibulí.   Tip: Pokud chcete mit polévku jemnější, přidejte jednu rýžovou nebo sojovou smetanu.  

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest