Treska se zeleninovými hranolky a hráškovým pyré
Autor příspěvku: Charlotte Matysková

Treska se zeleninovými hranolky a hráškovým pyré

Ryba v nadýchané a křupavé krustě, zeleninové hranolky a pikantní pyré ze zeleného hrášku. Inspirace britským Fish&Chips. Chuť tohoto jídla je přímo úměrná čerstvosti rybího masa a kvalitě olivového oleje, proto na nich pokud možno nešetřete. Vyhněte se hluboko zamrazeným rybám ze supermarketu a kupte čerstvou v některé ze specializovaných prodejen. Mezi nejlepší olivové oleje patří toskánské nebo řecké. 

Suroviny: (4 porce)

  • 4 filety z tresky bez kůže (nebo jinou bělomasou rybu)
  • velká bulva celeru
  • 4 větší mrkve
  • sáček mraženého hrášku (400g)
  • 2 citróny
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř

na obalovací těstíčko, tzv. tempuru:

  • 90g pohankové mouky + trochu na poprášení rybího masa před obalením
  • 1 vejce
  • 100ml ledové perlivé vody nebo minerálky
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit dva litry vody.
  2. Očištěný celer a mrkev nakrájejte na velké hranolky. Do vroucí vody vsypte nejdřív nakrájenou mrkev a po pěti minutách varu i celer. Nechte je společně vařit ještě dalších pět minut. Nesolte, je lepší hranolky osolit těsně před podáváním, jinak mají tendenci měnit se v příliš měkké a ovadlé kousky.
  3. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C a potáhněte plech pečicím papírem. Hranolky slijte a nechte okapat. Okapané je nasypte na plech, promíchejte se dvěma lžícemi oleje, aby se rovnoměrně obalily a dejte do trouby péct do růžova, přibližně na 30 minut. Pro rovnoměrné propečení je občas proházejte.
  4. Mražený hrášek nasypte do hrnce, zalijte čvrtlitrem vody a přiveďte k varu. Zmírněte plamen, nechte přibližně tři minuty vařit a pak slijte vodu. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přilijte olivový olej, dvě lžíce citrónové šťávy, osolte a promíchejte. Uchovejte v teple.
  5. Bílek oddělte od žloutku a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutku přisypte pohankovou mouku, přilijte minerálku, 2 lžíce citrónové šťávy, dobře osolte a prošlehejte vidličkou. Nakonec vetřete ušlehaný sníh, který těstíčko spolu s bublinkami napění a nadlehčí.
  6. V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu olivového oleje. Omyté a osušené rybí filety osolte a opepřete, obalte napřed jen v pohankové mouce a pak je protáhněte připraveným těstíčkem. Smažte na oleji dozlatova, stačí pár minut z každé strany Nakonec odsajte z filetů papírovou utěrkou přebytečný tuk. 
  7. Hranolky těsně před podáváním osolte, zakápněte olivovým olejem a celé jídlo servírujte se skrojkem citrónu pro dochucení.

 

Tipy:

Pokud máte biocitrón, přidejte do hráškového pyré trochu nastrouhané kůry, získá ještě zajímavější chuť.