Treska a kumara pyré
Autor příspěvku: Monika Novotná

Treska a kumara pyré

Pokud máte problém se štítnou žlázou a potřebujete do svého jídelníčku přidat víc jódu, zvolte tresku, která je jódem nabitá. Treska tmavá je navíc bežně k sehnání v mnoha supermarketech, které nabízí chlazené ryby a oproti celé řadě „mořských ryb“ skoro vždy pochází z moře a ne akvakultury. Vhodnou přílohou je např. pyré z kumary (batáty neboli sladké brambory), která obsahuje velké množství betakarotenu. Ten zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a má silný antioxidační účinek, a tím chrání organismus před škodlivým vlivem volných radikálů. A navíc, jsou díky své nasládlé chuti neskutečně dobré.  

Suroviny:

(4 porce) 2 filety tresky tmavé sojolka (sojová majonéza) stroužek česneku 3 kumary 2-3 lžíce strouhaného parmazánu (nebo kozího sýru) olivový olej pažitka čerstvý tymián sůl, pepř  

Postup:

Tresku omyjte a osušte. Ze sojolky, propasírovaného česneku, pažitky, soli a pepře udělejte marinádu, kterou tresku potřete. Dejte zapéct do trouby na 230°C asi na 15min. Kumaru uvařte doměkka ve slupce, ideálně v páře, aby si zachovala cenné vitamíny. Pak ji oloupejte, rozšťouchejte na kaši, přidejte 3 lžíce olivového oleje, parmazán, sůl, pepř a nasekaný tymián.