Quinoa s houbou shiitake
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Quinoa s houbou shiitake

Quinoa je skvělým zdrojem kompletní bílkoviny a shiitake je výborná při podpoře imunity. Jedna pochází z latinské Ameriky, druhá z Asie a spolu tvoří elixír zdraví a explozi chutí.  

Suroviny:

(2 hladové osoby) 8 klobouků houby shiitake (pokud jsou sušené, tak přes noc namočit ve vodě) 1 červená kapie 1/2 velkého pórku 3/4 hrnku quinoy 1 a 1/2 hrnku vody 1 dcl suchého bílého vína 3 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky 1 polévková lžíce olivového oleje 5 kuliček čerstvě rozdrceného černého pepře špetka soli být může, ale nemusí  

Příprava:

Quinou spaříme vroucí vodou a poté zhruba 15 minut vaříme v lehce osolené vodě. Na konci přimícháme 1/2 lžíce olivového oleje, nasekanou petrželku a půlku pepře. Důkladně promícháme a necháme v zaklopené nádobě odstát, dokud se nevsákne všechna voda a než připravíme zeleninu.   Pórek, papriku i houby nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce rozehřejeme 1/2 lžíce olivového oleje a lehce osmahneme pórek, poté přidáme houby a papriku, podlijeme vínem, osolíme, opepříme a necháme dusit, dokud není zelenina měkká. Quinou se zeleninou můžete promíchat, nebo servírovat vedle sebe.