Pikantní polévka na imunitu
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pikantní polévka na imunitu

Polévka plná antioxidantů, která vás zahřeje a pomůže vyhnat z těla bacily? Ano, i taková se dá uvařit a stačí jen pár surovin. Hlíva na imunitu, kustovnice a kumara za antioxidanty, česnek, zázvor a chilli nejen na zahřátí. 

 

Suroviny:

1 středně velká červená cibule

5 velkých stroužků českého česneku

2 kumary (ty oranžové budou lepší než fialové s bílou dužinou)

1 balení hlívy (cca 200 g)

čerstvý zázvor (kousek velký asi jako palec)

5 polévkových lžic kustovnice

chilli paprička (zde množství záleží jednak na tom, jak jsou pálivé a pak také co snesete; stačí 1/2 sušené)

zeleninový vývar (cca 750 ml)

2 lžíce olivového oleje pro teplou kuchyni

sůl, pepř

 

Postup:

Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

V kastrólku rozehřejeme olivový olej a zlehka osmahneme, aby cibule maličko změkla.

Po pár minutách přidáme česnek.

Zalijeme vývarem a přidáme na kusy nakrájené houby, kustovnici, kumary a chilli papričku.

Vaříme asi ještě 10 minut, dokud všechny suroviny nezměknou.

Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem.

 

Tip:

Jestli chcete ještě silnější účinek, použijte o 2 stroužky česneku víc, nakrájejte je na maličké kousky, nechte 10 minut na vzduchu a přidejte do hotové polévky, ale už nevařte. Za libost vašeho dechu ručit nemůžeme, ale za antibakteriální působení česneku ano.

Polévku snězte ten samý den, co ji uvaříte, další den už nemá takový efekt.