Losos v sezamu se zeleninou a česnekovými brambory

Losos v sezamu se zeleninou a česnekovými brambory

Ryba pomalu pečená v troubě s velkou porcí zeleniny a česnekovými brambory. Losos je jedním z nejvýznamnějších zdrojů Omega-3 nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí na zdraví srdce a cév, kůže nebo vlasů. Podporují činnost mozku a mají protizánětlivé účinky. K dalším látkám, které losos obsahuje patří vitaminy A a D nebo významný antioxidant selen.   

Suroviny:

  • 4 porce divokého lososa
  • 4 lžíce sezamových semínek
  • 8 malých kulatých brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 16 růžiček kapusty
  • 1 lžíce ghee
  • 200g směsi zelených listových salátů
  • svazek ředkviček
  • citron k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 140 stupňů.
  2. Osušené rybí filety bez kůže osolte, opepřete a obalte v semínkách sezamu. Vložte do menšího pekáčku a pečte v troubě prvních třicet minut.
  3. Brambory i se slupkou vydrbejte kartáčkem, zalijte vodou a nechte přejít varem. Potom slijte, nechte okapat a promíchejte se lžící olivového oleje a nasekaným česnekem.
  4. Pekáček s filety vyndejte z trouby, přidejte brambory, rozložte je v jedné vrstvě, dobře osolte a pečte dohromady dalších třicet minut.  
  5. V pánvi rozehřejte lžíci ghee. Kapustičky překrojte napůl, osolte, opepřete  a vložte do pánve. Zvyšte plamen a jen krátce osmahněte z obou stran (řezné i kulaté), aby si kapusty zachovaly křupavost a barvu.
  6. Ředkvičky nakrájené na kolečka promíchejte se směsí salátů. Čerstvou zeleninu rozdělte na talíře, pokapejte olivovým olejem a osolte. Přidejte růžičkovou kapustu a nakonec rybu a brambory. Servírujte se skrojkem citronu.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest