Krůtí stir-fry se zeleninou

Krůtí stir-fry se zeleninou

Stir-fry je čínský způsob přípravy jídel. Suroviny nakrájené na kousky se krátce smaží v pánvi na malém množství tuku. Díky rychlé přípravě si uchovají šťavnatost, křupavost i prospěšné nutriční látky. Jáhly, které v tomto receptu fungují jako příloha, mají na organismus zahřívací účinek. Pokud promícháte s masem a zeleninou najemno nastrouhaný kousek kořene zázvoru, zahřívací efekt se ještě zesílí.  

Suroviny:

(4 porce)

  • 200g jáhel
  • 400g krůtích prsou bez kůže
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 menší mrkve
  • 1 brokolice
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • sůl
  • (1cm kousek čerstvého zázvoru)

Příprava:

  1. Krůtí maso nakrájejte na malé kostky. Dejte je do větší misky, přilijte citrónovou šťávu, přidejte dva prolisované stroužky česneku, okořeňte čerstvě mletým pepřem, dobře promíchejte a nechte marinovat. Prozatím nesolte, sůl přijde na řadu až na závěr. 
  2. Jáhly nasypte hrnce a několikrát za sebou je vždy spařte vroucí vodou a pak slijte. Propláchnuté jáhly potom zalijte horkou vodou 1cm nad povrch zrnek, přiveďte k varu, zmírněte plamen na minimum a nechte vstřebat vodu.   
  3. Z brokolice odkrojte tuhý stonek a rozeberte ji na růžičky. Dejte je do misky, přelijte větším množstvím vroucí vody a nechte změknout košťály. Přibližně po pěti minutách slijte a nechte okapat.
  4. Mrkev nakrájejte na kostičky.   
  5. V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte ochucené krůtí maso a restujte 3-4 minuty. Měkké maso vyjměte, osolte a uchovejte v teple.
  6. Do pánve nalijte druhou lžíci oleje, vsypte nakrájenou mrkev a minutu restujte. Přidejte brokolici, promíchejte s mrkví, osolte a restujte společně ještě další dvě minuty.
  7. Pak stáhněte pánev z ohně, vraťte k zelenině maso a zakápněte zbylým olejem. Promíchejte a podle chuti dosolte. 

 

Tipy:

Do chuťově neutrálních jáhel můžete přidat koření jako kurkumu s koriandrem, mletý kmín nebo prolisovaný stroužek česneku.    

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest