Jahodový chia pudink

Jahodový chia pudink

 

 

Chia semínka, jsou velkým trendem dnešní zdravé gastronomie. Toto výsadní právo mají oprávněně. Obsahují vysoký podíl omega 3 mastných kyselin, které mají mimo jiné silně protizánětlivý účinek. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidantů, bílkovin, vitamínů (např. skupina B, A, C, E) i minerálů (např. fosfor, mangan, vápník, železo). Díky komplexnímu složení, schopnosti vázat na sebe vodu a vysokému obsahu rozpustné vlákniny pomáhají zpomalovat přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, čímž regulují optimální hladinu krevního cukru v těle. Tím napomáhají snižování cholesterolu a zvyšují pocit nasycenosti. Mimo jiné mají blahodárný vliv na zažívací trakt, cévy, srdce, ledviny a játra.

Sezóna jahod je v plném proudu a tak je nasnadě přidat je například do zdravé svačinky.  Obsahují vysoký podíl vody, což nám v tomto receptu hodně pomůže. Navíc skvěle doplní působení chia semínek, jelikož jsou díky betakarotenům silným antioxidantem. Obsahují kyselinu ellagovou, která pozitivně ovlivňuje sebezničení rakovinových buněk (tzv. apoptózu). Obsahují také důležitý vitamín C, který mimo jiné podporuje vstřebávání železa. Celkově tedy jahody pomáhají posilovat imunitní systém, který je tolik důležitý pro boj s akutními, ale i chronickými nemocemi.

 

Suroviny:

(na 2-3 porce)

1,5 hrnku čerstvých jahod

3 lžíce chia semínek

1/4 hrnku ovesného (nebo jiného rostlinného) nápoje

1 lžička rýžového sirupu

1 kokosová šlehačka

špetka skořice

 

Příprava:

Jahody rozmixujte, přidejte ovesný nápoj, rýžový sirup a chia seminka a vše pořádně promíchejte. Směs dejte do skleniček a nechte v lednici ztuhnout (bude to trvat cca 3 hodiny, ale můžete nechat přes noc).
Kokosovou šlehačku nechte vychladit v lednici. Když bude opravdu studená, vyšleháte ji mixérem za pár vteřin. Pokud máte rádi šlehačku sladší, můžete před šleháním přidat lžičku rýžového sirupu.
Ztuhlý chia pudink vyndejte z lednice, navrch přidejte kokosovou šlehačku a posypte špetkou skořice.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest