Jáhlová kaše pro mámu i prcka

Jáhlová kaše pro mámu i prcka

Jáhly patří mezi zásadité bezlepkové potraviny. Konzumace jahel chrání srdce a cévy, koriguje hladinu cholesterolu, pomáhá přecházet vzniku diabetu a astmatu, podporuje trávení a podle některých studií pomáhá předcházet vzniku rakoviny prsu. To je jistě dostatek důvodů, proč si dopřát právě jahelnou kaši. Navíc je bez cukru  a jakýchkoli dochucovadel a hodí se i pro malé děti.

 

Suroviny:

(na 2 porce)

100 g jahel

600 ml tekutiny (rostlinné či ořechové mléko, voda, případně bio kravské mléko – záleží na vašich preferencích)

2 jablka

1 malá celá skořice

2 cm vanilkového lusku

 

Příprava:

(ideální je připravit den předem a pak ráno, kdy je zpravidla méně času, jen ohřát)

Jáhly propláchneme horkou vodou a s vybraným druhem mléka, skořicí a vanilkou dáme do kastrolu. Na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Pak přidáme oloupaná, nakrájená jablka bez jádřince a vaříme ještě asi dalších 10 minut – dokud jablka nezměknou. Jáhly s mlékem je třeba často promíchávat. Pokud se nevstřebá všechna tekutina, stačí zaklopit hrnec, vsákne se i bez vaření. Skořicovou tyčinku i vanilkový lusk vyndejte. Z lusku vymačkejte semínka a vmíchejte je zpět do kaše.

Vařit můžete tak dlouho, dokud nedosáhnete konzistence, kterou chcete, jáhly můžete buď úplně rozvařit, nebo jim ponechat trochu strukturu. 

 

Tip:

Tenhle recept je velmi variabilní a dá se ledasčím dochutit. Sezónním ovocem, sušeným ovocem, ořechy, ořechovým máslem. Pro vyšší příjem zdravých tuků můžete přidat lžičku ghí…

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest