Hráškové rizoto s bazalkovým pestem

Hráškové rizoto s bazalkovým pestem

Rizoto s výraznou chutí bazalky a česneku má díky kokosovému mléku navíc ještě exotickou příchuť. Rýže na rizoto by se neměla proplachovat, je to jedna ze základních pouček kuchařského řemesla. Při současné produkci, skladování a distribuci potravin se tento postup ale doporučit nedá. Je důležité odstranit prach, nečistoty a zbytky chemického ošetření. I když tak rýže přijde o část škrobu, který v pravém italském rizotu tvoří jeho „krémovitost“, nevadí, v tomto receptu ji zajistí kokosové mléko. Pokud máte rýži z ověřeného zdroje, pak ji samozřejmě proplachovat nemusíte.         

Suroviny: (4 porce)

  • 300 g rýže na rizoto (nejlépe arborio nebo vialone)
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 350 g mraženého hrášku
  • svazek bazalky
  • 5 stroužků česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce
  • 800 ml horké vody
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno, papriku na malé kostičky.
  2. Ve velkém širším hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje, vsypte cibuli a orestujte. Přisypte kostičky červené papriky, promíchejte a nechte zeleninu změknout.  
  3. Mezitím dobře properte rýži a nechte okapat.
  4. Měkkou zeleninu osolte, opepřete, přisypte k ní rýži a dobře promíchejte. Všechna zrnka by měla být obalená olejem. Pak přilijte 800 ml horké vody, kokosové mléko a přiveďte k varu. Zmírněte plamen na minimum a nechte dvacet minut probublávat, tekutina se do rýže pomalu vstřebá.
  5.  Připravte pesto: do mixéru dejte 5 lžic olivového oleje, citronovou šťávu, 200 g hrášku, česnek a bazalku. Směs osolte, opepřete a rozmixujte. 
  6. Na posledních 5 minut varu k rýži se zeleninou ještě přisypte zbylých 150 g hrášku. 
  7. Nakonec hotové horké rizoto promíchejte s rozmixovaným pestem, přiklopte poklicí a nechte ještě pět minut prolínat chutě. 

   

 

 

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest