Čokoládový cheesecake k narozkám

Čokoládový cheesecake k narozkám

Letos si náš synáček přál, abych mu k narozkám upekla dort, který bude mít sušenkovou vrstvu, čokoládovou vrstvu a ovocnou vrstvu. Tak jsem měla jasnou volbu, budu péct poprvé čokocheescake. No jo, ale jak na to. S tímto druhem dortů mám pramalou zkušenost. Brouzdala jsem na netu a narazila na recept, který mi přišel docela zajímavý. Upravila jsem trochu poměry, nahradila klasický cukr kokosovým, použila domácí sušenky, přidala čokoládové zdobení a ovoce et voila, můj první cheesecake byl na světě. A zcela neskromně musím přiznat, že se povedl víc, než jsem čekala. A pro naši holčičku jsem dělala melounový dort, který byl božsky osvěžující.

 

Suroviny:

Cheesecake

200 g domácích sušenek

50 g kokosového oleje

200 g 90% čokolády

60 g Lučiny (1 balíček)

100 ml smetany ke šlehání

100 g kokosového cukru

špetka soli

250 g mascarpone

500 g plnotučného vaničkového tvarohu

2 lžíce silného espressa

35 g prosátého kakaa

3 velká vejce

ovoce dle chuti

Čokoládové zdobení

4 kostičky hořké čokolády

2 lžíce zakysané smetany (nebo kokosového jogurtu)

1 lžička kokosového oleje

 

Postup:

Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V mixéru rozemelte sušenky společně s rozpuštěným kokosovým olejem. Nechte směs chvilku odstát a pak vtlačte na dno dortové formy, aby vznikl tužší podklad. Dejte asi na čtvrt hodiny do lednice a mezitím si připravte náplň.

Na dno trouby dejte hlubší nádobu s vodou a zapněte ji na 160°C. 

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V míse smíchejte pomocí ručního mixéru Lučinu se smetanou, poté zašlehejte špetku soli a kokosový cukr. Postupně do směsi zašlehejte mascarpone, tvaroh a nakonec kávu. Jelikož dáváte kokosový cukr, nemusíte míchat moc dlouho. Měla by vzniknout hustší hmota. Přidejte prosáté kakao a znovu zamíchejte. Teď do směsi zašlehejte vychladlou čokoládu. Nakonec přidejte vejce, která ručně vmíchejte do čokoládové směsi. Tu nalijte do formy a pečte asi hodinu. Troubu vypněte, ale dort v ní nechejte ještě asi 2h chladnout. Vychladlý dort dejte ztuhnout na několik hodin do lednice. Já ho nechala přes noc a okraje se krásně samy odlepily od formy. 

Ztuhlý dort vyndejte z formy a přendejte na servírovací talíř.

Zakysanou smetanu ohřejte ve vodní lázni spolu s čokoládou a kokosovým olejem. Míchejte až se vše spojí v jednolitou hmotu, kterou nechejte vychladnout a lehce ztuhnout v lednici. Krém použijte na zdobení dortu. Poklaďte čerstvým ovocem a máte hotovo.

Tip:

Smetanu na šlehání můžete nahradit kokosovým krémem, to je ta tuhá část z kokosového mléka.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest