Čokoládové řezy s rebarborou

Čokoládové řezy s rebarborou

Rebarbora patří k surovinám, které se nedají použít syrové, ale zároveň jim nesvědčí příliš dlouhá tepelná úprava. Krásně vybarvené stonky přecházející od světle zelených tónů přes růžové po karmínové se mění na vybledle béžové s rozbředlou konzistencí. Pohance i mandlím, které tvoří základ čokoládového těsta v tomto receptu, stačí krátká doba pečení. Rebarbora si tak zachová krásnou barvu i pikantní chuť.    

Suroviny:

  • 500g rebarbory
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 40g přečištěného másla
  • 20g hořké čokolády (2 dílky)
  • 2 lžíce cukru muscovado
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 100g pohankové mouky
  • 80g mletých mandlí
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 130°C. Stonky rebarbory nakrájejte na menší, asi pěticentimetrové špalíky a naskládejte je na dno menší pečicí formy vymazané máslem. Já jsem použila skleněnou o rozměrech 25×30. Vyskládanou rebarboru rovnoměrně poprašte dvěma lžícemi pudinkového prášku, kousky změklé pečením udrží pevnější. 
  2. Na mírném ohni rozpustťe v rendlíku máslo s čokoládou a cukrem, rozmíchejte na hladkou směs a nechte trochu zchladnout.
  3. Do větší mísy rozklepněte vejce, přilijte med a ušlehejte do pěny. Přisypte k ní směs pohankové a mandlové mouky smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přilijte rozpuštěné máslo a ušlehaným řidším těstem pak rovnoměrně zalijte rebarborovou náplň.
  4. Vložte do trouby a nechte 25-30 minut péct. Po vychladnutí oddělte nožem od okrajů a pak vyklopte na krájecí prkénko nebo servírovací podnos.    

 

  

Tipy:

  • Cukr muscovado se nikdy nerozpustí úplně, drobné shluky krystalků ale můžete nechat, v hotových řezech vytvoří příjemný bonus v podobě sladších kousků.
  • Dezert nepotřebuje důkladné propečení, stačí péct na mírnou teplotu do doby, než na povrchu zpevní. 
  • Řezy můžete upéct i s jiným ovocem (i když, pravda, rebarbora se počítá k zelenině), vyzkoušené jsou například hrušky. K vanilkovému pudinku pak můžete přidat trochu skořice.

  

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest