Chilli s kumarou a fazolemi

Chilli s kumarou a fazolemi

Pracovně tomhle receptu říkám chilli sin carne, protože je tomu s masem hodně podobný, ale je bez masa. Kumary (sladké brambory) jsou plné betakarotenu a antioxidantů, fazolky zase bílkovin a vlákniny, takže tenhle recept představuje ideální oběd, který vás parádně zasytí.

 

Suroviny:

(pro 4 osoby)

800 g sladké brambory

 

kořenící směs na brambory:

3 polévkové lžíce chilli olivového oleje

2 polévkové lžíce olivového oleje

1 propasírovaný stroužek česneku

¼ propasírované červené cibule

¼ čajové lžičky sušeného koriandru

¼ čajové lžičky hořčičného semínka

¼ čajové lžičky římského kmínu

¼ čajové lžičky soli

 

na fazole:

1 plechovka nasekaných rajčat

2 plechovky propláchnutých červených fazolí

½ papriky – nakrájená na kousky

 

1 ¾ červené cibule – nasekaná

3 stroužky česneku – nakrájený

2 polévkové lžíce chilli olivového oleje

2 polévkové lžíce olivového oleje

70 g domácího rajského kečupu

150 ml domácího zeleninového vývaru

 

koření na fazole:

sůl

pepř

1 ČL sušeného koriandru

¼ ČL kardamomu

½ ČL římského kmínu

¼ ČL sušeného zázvoru

1 PL cukru demerara

tyčinka skořice

1 malá sušená chilli paprička

 

jasmínová rýže

tyčinka citrónové trávy

limetka

zakysaná smetana

 

Příprava:

Kumary oloupejte a nakrájejte na kostky.

Smíchejte suroviny z kořenící směsi na brambory, potřete jím kumary a dejte na 30 minut do trouby na 185°C.

 

Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte papriku, rajčata, fazole, kečup, vývar a koření a vařte asi 40 minut.

 

Dejte vařit rýži s kouskem citrónové trávy, až bude uvařená, zakápněte limetkou.

 

Až se uvaří směs s fazolemi, přidejte upečené sladké brambory a vařte zhruba dalších 10 minut.

 

Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvou chilli papričkou.

 

 

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest