3x vánoční cukroví po kterém nepřiberete

3x vánoční cukroví po kterém nepřiberete
Je libo kokosovou brusinku, banánovou sušenku nebo datlovo-mrkvovou kuličku? Čtěte dál..

 

Kokosová brusinka

Suroviny

1 šálek sušených brusinek

1/2 šálku mandlí

1/2 šálku vlašských ořechů

2 lžíce kakaa

4 lžíce sušeného kokosu

1/2 lžičky vanilkové esence

Postup

Namočte ořechy přes noc do filtrované vody. Druhý den ořechy přeceďte a osušte a rozmixujte v mixéru do hrubší hmoty. Přidejte brusinky, kakao, vanilku a kokos a rozmixujte do tužší formy. Rolujte kuličky. TYP: Obalte v kokosu nebo třeba do nasekakých brusinek a do středu dejte brusinku nebo mandličku…. a možná přidejte i trochu rumu.

Mrkvovo-datlové kuličky

Suroviny

1 šálek mandlí

10 datlí vypeckovaných

1/3 šálku strouhaného kokosu

1 větší nastrouhaná mrkev

1/2 lžíce skořice

1/4 lžičky hřebíčku

2-4 lžíce kokosového mléka nebo kokosového oleje, roztavený

Postup

Rozmixujte/rozemelte mandle na jemno a dejte stranou. Rozmixujte datle a kokos do hladké pasty. Přidejte ořechy, nastrouhanou mrkev, skořici a hřebíček a dobře promíchejte. Nakonec přidejte kokosové mléko nebo olej a míchjte, dokud není dosaženo požadované konzistence. Vyválejte kuličky. Skladujte v chladničce. TYP: Do středu kuličky dejte mandličku nebo kousek datle.

Banánové sušenky

Suroviny

1 šálek namletých lískových oříšků

1/2 šálku nastrouhaného kokosu

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička skořice

1 lžička vanilky

1/2 šálku roztaveného kokosového oleje nebo másla

1/4 šálku medu

2 bio vejce nebo ty nejlepší co máte

3 velmi zralé banány

Pergamenový/pečící papír

Postup

Předehřejeme troubu na 170 stupňů. V misce promícháme všechny suché ingredience a dáme je do mixéru. Přidáme vajíčka, nakrájené banány, tuk a med a rozmixujeme na jemnou hmotu. Hmotu dáváme na pečící papír, zdobíme třeba mandličkou nebo lískovým oříškem a pečeme v předenřáté troubě cca 10-15 minut do zlatova.   TIP: Podle zralosti banánů a tekutosti medu je hmota někdy tekutější a proto ji můžete třeba na pečící papír jen vyjít, upéct a pak teprve vykrájet tvary, které se vám líbí. Jindy je hmota tužší a můžete třeba udělat malé hrudky, které zdobíte.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest