3x zálivka na salát
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

3x zálivka na salát

Bylinková

2 lžíce panenského olivového oleje

2 lžíce najemno nasekaných bylinek (např. bazalka, petrželka)

1 lžička octa balsamico

kapka citrónu

špetka čerstvě namletého barevného pepře

Bazalka je protizánětlivá a příznivě působí na trávení, petrželka obsahuje hodně vitamínu C. Zálivku s bazalkou se může použít na rajčatový salát, tu s petrželkou třeba na salát s fazolemi nebo čočkou.

 

Orientální

2 lžíce sójové omáčky tamari

1 lžíce šťávy ze zázvoru

Zázvor působí protizánětlivě a zahřívá organismus. Dochutit můžete sezamovým olejem a najemno nasekanou čtvrtkou čili papričky. Hodí se na exotické saláty, například se sójovými klíčky.

 

Hořčicová s medem

4 lžíce panenského olivového oleje

2 lžičky citrónové šťávy

1 lžička medu

1 lžičky hořčice (kremžská, popř. dijonská pro výraznější chuť)

špetka čerstvě namletého barevného pepře

Med má antiseptické účinky a tím, že v zálivce nedojde k jeho zahřátí, zachová si léčivé účinky. Tato zálivka se hodí na saláty, kde je spíš měně, než více surovin. Hodí se také na saláty s masem.