Zázvor

Zázvor

Zázvor by měly mít doma především ženy, protože zázvor tlumí nevolnost při těhotenství či migrénách, přináší úlevu při bolestivé menstruaci a zahřívá organismus. 

Zdravotní benefity zázvoru

Zázvor podle tradiční čínské medicíny stimuluje zažívací oheň a dodává tělu energii a aktivuje metabolismus.

Zázvor se od nepaměti používá k mírnění nevolnosti. Funguje, pokud se vám dělá špatně v dopravních prostředcích, pomáhá u pooperačních nevolností, zmírňuje těhotenskou nevolnost a občas bývá účinný i při nevolnosti doprovázející migrénu.

I vaše trávicí ústrojí zázvor ocení, neboť zlepšuje trávení, zmírňuje nadýmání a měl by chránit před střevními chorobami. Některé studie naznačují, že užívání zázvor je efektivní při rakovině tlustého střeva.

Další studie naznačují, že ginerol, fytonutrient obsažený v zázvoru a dodávající mu charakteristickou chuť, je efektivní i u rakoviny vaječníků.

Zázvor efektivně působí také při nachlazení, stimuluje pocení, zmírňuje bolesti v krku a chrání před respiračními chorobami.

Jeho působení je protizánětlivé, přináší úlevu při osteoartritidě a revmatismu.

Užití a tipy

Zázvor můžete používat buď sušený, nebo čerstvý kořen, který je účinnější. Například při nevolnosti stačí připravit si čaj z 2cm nastrouhaného kořene. Podobné množství by mělo přinést úlevu u při artritidě. Zázvor se používá především na čaje, můžete ho použít jako zálivku na salát, hodí se do pokrmů asijské kuchyně. Sušené koření je se hodí do perníků nebo kořeněných pokrmů. Lze po použít i k masu.

Kde koupit

Zázvor můžete dále koupit kandovaný, nebo třeba nakládaný. Ten se používá hlavně k sushi. Čerstvý zázvor by měl vydržet v lednici až tři týdny, můžete ho i půl roku uchovávat v mrazáku.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest