Rostliny, které nahradí veganům maso

Rostliny, které nahradí veganům maso

Vegani, ještě víc než vegetariáni, potřebují dobře kombinovat zdroje bílkovin. Jedině při konzumaci všech esenciálních aminokyselin je tělo schopné si vytvořit bílkoviny, které jsou důležité pro správné fungování a stavbu našeho organismu. Zapřisáhlí masožrouti tvrdí, že jedině maso a mléko se dá považovat za plnohodnotný zdroj, ale my vám chceme představit sedm rostlin, které maso strčí do kapsy.

Quinoa

Už jsme o ní psali, a ne jednou. Vypadá jako obilovina, ale ve skutečnosti jsou to semínka Merlíku čilského, staří Inkové si jí vážili víc, než populární kukuřice.  Neobsahuje lepek, alkalizuje organismus, je skvělá při očistě organismu i redukčních dietách. Quinoa je také skvělým zdrojem vápníku, železa a fosforu. Za důležitou potravinu jí považují i v NASA, kde ji chtějí zařadit do jídelníčku astronautům. Připravuje se podobně jako rýže, nejprve ji spaříte horkou vodou, a poté vaříte asi 20 minut. Je skvělá do salátů, polévek, na přípravu snídaňových kaší a nebo jako příloha.  

 

Amarant

Amarat je další významná plodina střední a jižní Ameriky. Semena se používají na přípravu mouky a listy svými výživovými hodnotami mohou konkurovat špenátu či kapustě. Stejně jako quinoa, ani amarant neobsahuje lepek. Mouka se používá do různých druhů pečiva, můžete si koupit třeba amarantový chlebíček v DM, který je bezlepkový. Dál se používá do pomazánek nebo cereálií. Pokud narazíte na listy, přidejte je do salátu.

 

Sójové boby

I o nich už byla řeč a shodly jsme se, že sója může, až na absenci vitamínu B12, plnohodnotně nahradit maso. Doporučujeme přírodní tofu, tempeh, omáčku tamari, nebo třeba sójové mléko. Mimo to, že sójové boby jsou skvělým zdrojem všech esenciálních aminokyselin, jsou velmi prospěšné při snižování cholesterolu, pomáhají předcházet rakovině prostaty a při osteoporóze.

 

Pohanka

Kdo by to do ní byl řekl, tyhle zrna s divnou vůni jsou také skvělým zdrojem bílkovin. V kuchyni našich předků měla pohanka svoje stálé místo a je škoda, že se v našem jídelníčku vyskytuje tak málo. Je totiž také bezlepková a mimo to, že se z ní dělá bezlepková mouka či pivo, pročišťuje organismus a posiluje imunitu. Pohanka sice maso plně nenahradí, ale v kombinaci s luštěninou, je to skvělá dvojka. Vyzkoušejte palačinky z pohankové mouky, nebo si ji připravte se špenátem.

 

Konopné semínko

Je naprosto legální potravina, která mimo proteinu obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou také velmi důležité pro náš organismus. Můžete si ho dát syrové, použít při pečení jako semínka nebo mouku, naklíčit nebo vyzkoušet olej či mléko.

 

Chia

Další zázračná potravina z latinské Ameriky, je chia, čili semínka šalvěje španělské. Přirozeně bezlepková, obsahuje vlákninu, železo, kompletní bílkovinu i omega-3. Semínka můžete přidat do jogurtů, do salátu, nechat je naklíčit, nebo nabobtnat ve vodě. Někteří sportovci používají rozmočená semínka jako velmi vyvážený nápoj před sportovním výkonem.

 

Spirulina

Spirulina je řasa a nejčastěji se s ní setkáte ve formě potravinových doplňků. Má výborný nutriční profil a proto ji některé státy OSN považují za vhodnou v boji proti podvýživě. Pokud máte prášek, můžete ho přidat do různých proteinových kuliček, do polévek nebo do různých ovocných či zeleninových freshů, nebo smoothies.

Pozn.: Je třeba podotknout, že většina rostlin obsahuje na 100 g méně bílkoviny než maso, takže je potřeba konzumovat o něco větší množství. A nezapomeňte na B 12.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest