Řepkový olej – opěvovaný olejový král?

Řepkový olej – opěvovaný olejový král?

Řepkový olej míval velice špatnou pověst a nyní opět začíná nabývat svou ztracenou popularitu. Po vzoru Německa je doporučován mnoha lékaři jako velmi zdravá alternativa olivového oleje. Mají pravdu?

Odpověď není jednostranná, jeho působení na náš organismus opět záleží na technikách výroby a zpracování. S jistotou vám však můžeme říci, že pokud řepkový olej není bio nerafinovaný geneticky nemodifikovaný a nízkoerukový (tyto slova hledáme na etiketě), který tvoří asi tak setinu procenta dostupného řepkového oleje na našem trhu, tak si své opěvování olejového krále opravdu nezaslouží.

 

Na co si dávat pozor aneb rizika řepkového oleje (99% řepkových olejů, které jsou na trhu k dostání – na etiketě je napsáno pouze „řepkový olej“. Bývá také součástí tzv. rostlinných olejů)

  • GM a pesticidy: Řepkový olej je vesměs vyráběn z geneticky modifikované řepky olejné. Aby nedošlo k jejímu poškození škůdci během růstu, je řepka pravidelně postřikována chemickým postřikem (herbicidy a pesticidy), které se v rostlině a semenech drží měsíce a v půdě roky. Řepka je zpracována dříve, než rostlina z pesticidů tzv. „vyroste“. Bez toho aniž bychom vás chtěly úmyslně strašit, pravidelná konzumace potravin obsahujících pesticidy má prokázanou spojitost se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.
  • Průmyslová výroba a kvalita: Proces zpracování oleje je stejný jako u jiných průmyslově zpracovaných olejů: tedy rafinace – zahřívání na vysokou teplotu, poté olej prochází chemickou úpravou, např. hydrogenace, čištění, dobarvování atd. Vzniká olej s tzv. trans tuky, jejichž konzumace je pro naše zdraví extrémně nevhodná, dalo by se říci nebezpečná. Poněvadž se jedná o jeden z nejlevnějších olejů na výrobu, najdeme ho ve většině průmyslově zpracovaných potravin – různá  těsta, polotovary, pečivo ale i musli tyčinky a mnoho dalších „zdravě“ se tvářících potravin. Toto platí o všech průmyslově upravovaných olejích, nejen o řepkovém.
  • Kvůli přirozenému obsahu kyseliny erukové byly „vyšlechtěny“ nízkoerukové či bezerukové odrůdy. Kyselina eruková je ve vysokém množství zdraví škodlivá.

 

Bio nerafinovaný geneticky nemodifikovaný řepkový olej

Pokud se vám podaří sehnat bio, za studena lisovaný (nerafinovaný), geneticky nemodifikovaný řepkový olej s nízkým obsahem kyseliny erukové a glukosinolátů, tak zde jsou jeho výhody:

Tento olej obsahuje omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny v dobrém poměru, dále pak kyselinu alfa lipoovou, kyselinu linolovou a vitamin E (tzv. alfa tokoferol), které chrání proti vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují „špatný cholesterol“, pomáhají správné funkci mozku a kognitivních funkcí. To, že řepkový olej neobsahuje žádný cholesterol (marketingový tahák), je jasné, protože olej pochází z rostliny a není živočišného původu.

Ovšem však i to, aby řepkový olej neobsahoval kyselinu erukovou a glukosinoláty vyžaduje určitou průmyslovou manipulaci.

Věříme, že daleko jednodušším a dostupnějším způsobem konzumace omega 3 mastných kyselin a omega 6 mastných kyselin (v omezeném množství) je vyvážená konzumace olivového oleje, lněného oleje a ryb.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest