Příprava čaje

Příprava čaje

Taky vám občas příprava čaje zamotává hlavu? Vařit vodu, nevařit, vyvařovat, nevyvařovat, louhovat 3 minuty nebo 10? Černý, zelený, bílý, kořínky, natě, listy, čerstvé nebo sušené? Sepsaly jsme vám, jak na to.

 

Toto by mohl být hodně dlouhý článek, každý čaj se dá ještě rozdělit podle kvality, fermentace a jiných parametrů. Snažily jsme se o vypsání co nejpřesnějších informací, ale zároveň tak, aby jste je mohly aplikovat na širokou škálu čajů podobného typu.

 

SYPANÉ ČAJE

Černý čaj – Camelia sinensis

Zaléváme vodou: 100 °C

Louhujeme: 3-5 minut

 

Oolong

Zaléváme vodou: 85-98 °C (nechte odstát 30-60 vteřin) Louhujeme: 4-7 minut

 

Bílé a zelené čaje

Zaléváme vodou: 76-86 °C (nechte odstát 2-4 minuty)

Louhujeme: 2-3 minuty (některé čaje se pouze přelívají, zkontrolujte návod!)

 

Pu-erh

Zaléváme vodou: 100 °C

Louhujeme: 3-5 minut

 

Ovocné

Zaléváme vodou: 80-90 °C (nechte odstát 1-2 minuty)

Louhujeme: 3-5 minut

 

Poznámka:

Pro všechny čaje je dobré předehřát hrneček horkou vodou. Celé listy můžete nechat louhovat delší dobu než namleté kousky.

 

PYTLÍKOVÉ ČAJE – VŠECHNY

V případě použití pytlíkových čajů, nikdy nepřeléváme vařící vodou. Nechte vodu 30 -60 vteřin odstát a teprve potom zalijte.

 

BYLINNÉ ČAJE

Kořeny a oddenky – vaření odvarů

1 plnou polévkovou lžíci vysypte do 1/4-1/2l studené vody, přiveďte k varu a vařte po dobu 1-2 minut. Poté sundejte z přímého ohně a nechte dalších 5 minut louhovat. Následně přeceďte a před servírováním případně dle potřeby nařeďte teplou převařenou vodou.

Poznámka: Vaření by mělo být ideálně ve skleněné konvici.

 

Natě, listy, květy – vaření nálevu

1 plnou polévkovou lžíci zalijte 1 l 85 °C vody (po uvaření nechte konvici stát cca 60 vteřin), louhujte 10-15 minut. Přeceďte a popíjejte.

Poznámka: V případě kombinace listů, natě a například kořenů nebo oddenků, postupujte stejně jako u nálevu, ale nechte louhovat 20-25 minut.

 

Bylinné čaje v pytlíku

Postupujte stejně jako u vaření nálevu.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest