Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablko (Punica granatum) je jako velmi účinný antioxidant srovnáváno s červeným vínem, šťávou z červených hroznů a černým čajem.

Obsahuje polyfenoly, které přispívají k delšímu životu, taniny, jenž jistě znáte z červeného vína a anthocyanin (pigment a velmi silný antioxidant), který mu dodává krásně červenou barvu. Dále pak obsahuje vitamíny C (12 % DDD ve 100 g), vitamín E (3 %), vitamín K (21 %), kyselinu listovou (10 %) a draslík (7 %).

Ze zdravotního hlediska, konzumace granátového jablka je vynikající m.j. pro oběhový systém. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, omezuje agregaci krevních destiček, což může způsobovat infarkt či mrtvici a uvolňuje aterosklerotický plak. Pomáhá v boji proti rakovině a při podpoře imunity i proti depresi a osteoporóze.

Účinky granátového jablka se zabývalo nespočet studií, většího či menšího rozsahu. Většina z nich se zaměřila na vliv konzumace granátových jablek při ateroskleróze a onemocnění srdce. Ukázalo se, že pití skleničky šťávy z granátového jablka po dobu tří let sníží krevní tlak o 12 % a množství aterosklerotického plaku o 30 %. U kontrolní skupiny, která konzumovala placebo došlo naopak ze zvýšení množství plaku v cévách.

Granátové jablko je dobré nejen pro vaše srdce a cévy, další studie se zaměřily na jeho působení při rakovině prsu, prostaty, tlustého střeva, či leukémii. Výsledky studií naznačují, že granátové jablko může být přínosné i u těchto onemocnění a proto ho doporučujeme do jídelníčku pravidelně zařadit. Zároveň ale zdůrazňujeme, že granátová jablka nemohou v žádném případě nahradit léčbu onkologických onemocnění jako takových, ale spíše představují vynikající doplněk pro osoby, kteří těmito závažnými chorobami trpí.

 

Nejlepší je konzumovat granátové jablko syrové, i když vyloupat všechna jadérka bývá dřina. V obchodech často narazíte na kousky, které nejsou příliš zralé. Zeptaly jsme se odborníků v jižní Evropě, jak poznat opravdu dobré a zralé granátové jablko a místní obyvatelé pobaveně reagovali: „Jo, vy jste zvyklí kupovat si krásné nablýskané ovoce a zeleninu v supermarketech, pěkně osvícenou umělými žárovkami. Pokud jde o granátové jablko, tak my říkáme, že čím je na venek ošklivější, tím chutná lépe.“

Jako alternativu lze vyzkoušet i šťávu, ale dejte si pozor na přidaný obsah cukru, který většinu dobrých vlastností přebije.

Pro více informací se můžete podívat na studii 1. Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, et al. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation, případně studie realizovaná v roce 2005 Výzkumným Institutem Preventivní Medicíny v Sausalito v Kanadě.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest