Citróny – chutnají kysele, působí zásaditě

Citróny – chutnají kysele, působí zásaditě

Citróny, případně limetky, jsou jednou z potravin, kterou doporučujeme zařadit do každodenního jídelníčku. Jsou snadno dostupné, mají široké použití a skvělé působení na náš organismus.

 

Nutriční profil citrónu

Citrón je výborným zdrojem vitamínu C a folátu a obsahuje tělu prospěšné flavonony.  Flavonony jsou látky rostlinného původu, které mají protizánětlivé působení.

Citróny alkalizují organismus a podporují správné zažívání, stimulují trávení a chuť. Ačkoli citrón chutná velmi kysele, v těle působí zásaditě. (Podobný účinek má například i zelená listová zelenina jako je špenát nebo kapusta.) Je to dáno jeho vysokým obsahem minerálních látek jako draslík, hořčík a sodík, které mají na tělo alkalizující vliv.

Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů podporuje citrón činnost imunitního systému, má protizánětlivé působení a dokáže zmírňovat projevy revmatismu a osteoartritidy. Působí příznivě i při ateroskleróze.

Citrónová šťáva s medem se používá k léčbě nachlazení, med zmírňuje bolesti v krku a citrón stimuluje imunitu, pomáhá uvolňovat hlen a podráždění sliznice.

Citrusy pomáhají vstřebávat železo z dalších potravin, jako jsou například cereálie nebo saláty.

Vlažná či teplá voda se šťávou z citrónu po ránu na lačný žaludek stimuluje funkci jater, pomáhá při detoxikaci a stimuluje metabolismus. Doporučujeme užívat pravidelně.

Studie na zvířatech naznačují, že limonidy, látky obsažené v citrusech, pomáhají v boji proti rakovině úst, kůže, plic, prsu, žaludku a střeva. Působení na člověku zatím není dostatečně prokázané.

Kyselá chuť citrónu je podle tradiční čínské medicíny spojena s elementem Dřeva a s játry.

Užití a tipy

Z citron konzumujeme především šťávu, vhodná do kuchyně je i kůra. Citróny lze uchovávat zhruba týden při pokojové teplotě, až 4 týdny v lednici. Pokud uchováváte citróny při pokojové teplotě, lépe z nich vymačkáte šťávu.

 

Kde koupit

Citróny seženete snad kdekoli. Pokud se chystáte používat citrónovou kůru, doporučujeme kupovat ovoce v bio kvalitě – kvůli postřikům. Bio citróny seženete například v síti prodejen Billa nebo Kaufland, případně v obchodech se zdravou stravou.

Upozornění

Vysoká kyselost šťávy může škodit zubní sklovině. Kůra bývá chemicky ošetřena různými postřiky, proto je lépe používat citróny v bio kvalitě. Plody také vždy před konzumací omyjte teplou vodou. Kůra navíc citronů obsahuje oxaláty, proto pokud máte problémy s ledvinami nebo žlučníkem, vyhněte se její nadměrné konzumaci.

Sdílejte tuto stránku:
Share on FacebookShare on LinkedInPin on Pinterest