Skladování potravin
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Skladování potravin

Patříte mezi lidi, kteří mají rádi lednici a mrazák plný zásob? Podle čeho poznáte, jak dlouho tu kterou potravinu skladujete? U věcí v lednici většinou stačí potravinu prohlédnout, nebo očuchat, u zmražených věcí je to horší. Někdo si píše cedulky, někdo seznamy a další spoléhá na to, že během zimy všechny zásoby sní.  

Abyste měli opravdu jistotu, co a jak dlouho skladovat, připravily jsme pro vás doporučení u nejčastěji skladovaných potravin.

Náš názor: Čím čerstvější, tím lepší. Čím dříve potraviny zkonzumujete, tím lépe. Pokud je u potravin napsáno rozmezí (např. 3-5 dní), přikláníme se spíše ke konzumaci dřívejší (tedy raději 3 dny než 5 dní). Pokud víte, že potravinu nemůžete spotřebovat, tak ji raději (pokud je to možné) zamražte.

 

Potraviny pro děti:

Zbytky dětských pokrmů (ve sklenici nebo plechovce): 2 – 3 dny v lednici

 

Nápoje:

Otevřené ovocné a zeleninové šťávy: 5 – 7 dní v lednici

Čerstvý pomerančový džus: 6 dní v lednici, nebo 6 měsíců v mrazáku

Otevřené perlivé nápoje: 2 – 3 dny v lednici

Sójové nebo rýžové mléko: 7 – 10 dní v lednici, do mrazáku nedávejte

 

Pečivo a obilniny:

Pečivo: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku

Chléb: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 3 měsíce v mrazáku

Muffiny: 1 týden v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku

Domácí koláč: 3 měsíce v mrazáku

Palačinky nebo lívance: 2-3 dny v lednici, nebo 2 měsíce v mrazáku

Zbytky těstovin: 1 – 2 dny v lednici, 2 měsíce v mrazáku

Neotevřená mouka: 6 – 12 měsíců ve spíži

Neuvařená hnědá nebo bílá rýže: 6 měsíců v lednici nebo 2 roky ve spíži

 

Dochucovadla (po otevření):

Barbecue omáčka: 4 měsíce v lednici

Majonéza: 2 měsíce v lednici, nezamrazujte

Kečup nebo čili omáčka: 6 měsíců

Hořčice: 1 rok v lednici

Olej (olivový nebo rostlinný): 4 měsíce

Nastrouhaný parmazán: 1 měsíc v lednici nebo 3 – 4 měsíce v mrazáku

Omáčka na těstoviny: 4 dny v lednici

 

Maso:

Tepelně zpracované maso (všechny druhy) : 3 – 4 dny v lednici, nebo až 6 měsíců v mrazáku

Zmražené kuře: 3 – 4 dny v lednici, nebo 4 měsíce v mrazáku

Masa s vlastní šťávou nebo omáčkou: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

Grilované kuře: 3 – 4 dny v lednici, nebo 2 – 3 měsíce v mrazáku

Níže uvedené masné výrobky se za žádných okolností v kolonce „zdravá potravina“ nemohou objevit, ale pokud se občas objeví u vás v ledničce, tak budete alespoň vědět, do kdy je nutné je sníst (případně kdy je vyhodit), aby váš organismus nezatížily ještě více!

Jitrnice a neuzené klobásy: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

Smažené kuřecí nugetky: 1 – 2 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

Otevřené balení párků: 1 týden v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

Uzeniny: 3 – 4 dny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

 

Mléčné výrobky:

Mléko: 1 týden v lednici nebo 3 měsíce v mrazáku

Zmrzlina: 2 – 4 měsíce v mrazáku

Máslo: 1 – 3 měsíce v lednici, nebo 6 – 9 měsíců v mrazáku

Margarín: 4 – 5 měsíců v lednici, nebo až rok v mrazáku

Zakysaná smetana: 1 – 3 týdny v lednici, nezamrazujte

Jogurt: 1 – 2 týdny v lednici, nebo 1 – 2 měsíce v mrazáku

 

Zmražené potraviny:

Ovoce: 1 rok v mrazáku

Krevety: 1 rok v mrazáku

Zelenina: 8 měsíců v mrazáku

Ryby: 6 měsíců v mrazáku

 

 

Další potraviny:

Nakrájené ovoce: 2 dny

Tuňákový nebo vajíčkový salát: 2 dny v lednici, nezamrazujte

Vajíčka natvrdo: 1 týden v lednici, nezamrazujte

Upečená pizza: 3 – 4 dny v lednici, 1 měsíc v mrazáku

Olivy: 2 týdny v lednici, nezamrazujte