Nádobí – to, které používat chceme
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Nádobí – to, které používat chceme

V minulém článku jsme vám vypsaly rizika některého běžně používaného nádobí. V dnešním článku pokračujeme s výčtem nádobí, kterého se tolik bát nemusíte.

Sklo a varné sklo

Obyčejné sklo je vhodné na studené či teplé nápoje a pokrmy a nebo přípravu salátů. Samozřejmě do něj nenaléváme vařící vodu, jinak by nádoba praskla.

Varné sklo je naopak vhodné jak na vaření, tak na pečení či zapékání v troubě.

Sklo varné i normální je zdravotně nezávadné, nereaguje s ingrediencemi jako je horký olej či ocet, je tedy vhodné i na marinování či saláty s octovými zálivkami.

Skleněná keramika

Tzv. skleněná keramika ke svému vzniku potřebuje o něco sofistikovanější podmínky, což možnou domácí výrobu omezuje, dá se říci i vylučuje. I přes to, že základní kombinace obsahuje písek, vápenec a sádru, a tím tedy i látky jako je hliník nebo silikon, musí projít speciálním procesem zahřívání zvaném částečná krystalizace, který tyto látky v sobě jaksi „paralyzuje“ a tím zamezí jejich pronikání do stravy. Skleněná keramika je zdravotně nezávadná a vhodná na podávání studených i teplých pokrmů, přípravu salátů či marinování.

Nerez

Nerez ocel, stejně jako sklo, s potravinami nereaguje. Nevýhodou sice může být vyšší pořizovací cena, ale za cenu nižšího obsahu toxických látek nám to stojí. Občas se můžete dočíst, že součástí nádobí je také měď nebo hliník. To je v některých případech pravda, pomáhá to lepší konduktivitě tepla. Tyto pláty jsou však bezpečně uloženy mezi pláty oceli a proto riziko kontaminace těžkých kovů s potravinami nehrozí. Jediné, na co je třeba si dávat pozor, je, že některé nerez nádobí má teflonové dno.

I přes to, že nerez nereaguje s potravinami, i tak raději marinujeme ve skle než v nerezu, zdá se nám to šetrnější.

Smalt

Smalt je křemičitá tavenina podobná porcelánu nebo sklu používaná jako ochranná vrstva kovu jako je litina, hliník nebo nerez. Smalt vytváří bezpečný a netoxický povrch za předpokladu, že není prasklý nebo odštěpený a tím neodhaluje možný toxický kov (například hliník) tvořící základ nádobí.

Litina

Kvalitní (od renomovaných prodejců) litinové nádobí nepoukazuje žádné nebezpečí a uvolňování nebezpečných látek do pokrmů nehrozí. Jedná se o kombinaci železa a uhlíku. Nádobí dobře rozvádí teplotu a jeho údržba je snadná. Nereaguje s pokrmy a tím se řadí do skupiny „ano, koupím a nehrozí mi nebezpečí v podobě zbytečného polykání toxických látek“. V některých případech je možné, že litinové nádobí do stravy uvolní trochu železa, což pro mnoho jedinců může být vítané. Pro většinu z nás je tedy jedinou nevýhodou snad jen jeho hmotnost.

Upozornění: Toto nádobí však není vhodné pro osoby trpící hemochromatózou – nadměrným ukládáním železa do tkání zapříčiňující toxické poškození organismu.